понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOZakonom protiv lažnih adresa i fantomskih firmi

Zakonom protiv lažnih adresa i fantomskih firmi

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Njihov cilj je otklanjanje postojećih problema u praksi zbog fiktivnih, lažnih adresa sedišta privrednih društava i preduzetnika i postojanja fantomskih firmi.

U cilju unapređenja zaštite prava manjinskih članova društva, preciznije su definisane odredbe Zakona koje se odnose na zaključivanje poslova i radnji u kojima postoji lični interes, uvođenje obaveze za društvo da akcionaru učini dostupnim podatke o iznosu i strukturi naknade i stimulacije direktora, odnosno izvršnog direktora i člana nadzornog odbora, ako je upravljanje društvom dvodomno, kao i u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o izdavanju akcija do iznosa odobrenog kapitala.

Zakonskim rešenjima uređuje se pravni položaj privrednih društava, a naročito njihovo osnivanje, upravljanje, statusne promene, promene pravne forme i druga pitanja od značaja za njihov položaj, kao i pravni položaj preduzetnika. Skupština Srbije potvrdila je Izmenu Sporazuma o poljoprivrednim proizvodima između Srbije i Norveške koja je potpisana 13. septembra ove godine u Ženevi. 

Poslanici su potvrdili i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu koji su 29. jula ove godine, u Skoplju potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Albanije Edi Rama i predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev. 

Cilj ovog Sporazuma je da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomognu jedna drugoj u slučaju katastrofa, kad ugovorna strana koja traži pomoć nije u mogućnosti da se suprotostavi posledicama katastrofa sopstvenim sredstvima.

Poslanici su potvrdili i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između vlada Srbije i Kine, potpisan 27. maja ove godine. Sporazumom je omogućena zamena važećih dozvola bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, a za određene kategorije vozila.

Poslanici su, na period od pet godina, izabrali diplomirane pravnice Jelena Stojanović i Svetlana Ražić za članice Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR