недеља, април 21, 2024
NaslovnaSRBIJAZahtevaju uništenje neispravnog mesa vraćenog iz Rusije

Zahtevaju uništenje neispravnog mesa vraćenog iz Rusije

Kompanije „Karneks“, „Zlatiborac“, „Big bul“ i „Matijević“ navode da čine sve što mogu da suspenzija izvoza njihovih proizvoda na rusko tržište bude otklonjena.

One u saopštenju navode da se razlozi koji su do toga doveli mogu razrešiti u veoma kratkom roku.

Meso

Taj se problem, dodaju, može brzo razrešiti i napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.

Kompanije koje su privremeno stavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva, sarađuju međusobno i sa svim relevantnim institucijama države, te su uvereni da će vrlo brzo ispuniti sve zahteve koji se tiču usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima Federalne veterinarske službe Rusije.

„Ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom usklađivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju“, objašnjavaju srpske kompanije, prenosi B 92.

Napominju da do sada nisu imale slične probleme, da godinama aktivno izvoze na rusko tržište i poručuju da će učiniti sve što je potrebno da suspenzija izvoza njihovih proizvoda bude obustavljena.

To što je Rusija privremeno zabranila uvoz mesa iz četiri srpske kompanije ne znači da je to meso loše, samo da nije dovoljno kvalitetno, kaže za Danas predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović.

– Rusi mnogo ozbiljno prate situaciju i kontrolišu hranu. To meso nije nezdravo, nije loše, ali kvalitet mu je niži po nekim njihovim standardima. Nadam se da ćemo i mi uskoro imati takav standard gde će nam biti važno kakvog je kvaliteta to što jedemo, a ne samo da li je bezbedno i zdravo – ističe Papović.

On podseća kako je davnih godina Neoplanta izvozila meso za američku vojsku, i kako je svako parče koje je bilo belo vraćeno zato što je u njemu bilo više vode.

– Mnogi obraćaju pažnju pre svega na kvalitet i to bi trebalo i kod nas da je tako – ističe Papović.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je najvažnije da sada svi izađu sa argumentima i objasne o čemu se konkretno radi, a to se odnosi i na kompanije i na državu.

– Ovo nije prvi put da nam se vraća roba iz Rusije, i ranije se dešavalo, što sa mesom, što sa jabukama, breskvama. Rusija je važno tržište za nas, ali su oni, i to naročito posle sankcija koje im je EU uvela, postali strogi i zahtevniji – ističe Prostran.

On kaže da je pre 19 godina lično vodio 80 privrednika u Moskvu kada je sa Rusijom tek potpisan memorandum o saradnji. Koliko su zahtevni, kako kaže, možda dovoljno govori i podatak da je tek 10 godina kasnije, 2010, taj sporazum zaživeo, odnosno tek tada su, kako kaže Prostran potpisana „pravila igre“.

– Rusija poslednjih godina postaje ozbiljan proizvođač hrane. Prošle godine su izvezli 28 milijardi dolara hrane i oni će ubuduće biti samo još zahtevniji. Oni koji žele da sarađuju sa njima, a za nas je to važno tržište, moraju da igraju po pravilima – napominje Milan Prostran.

U firmama pogođenim ruskom zabranom juče nije bilo moguće dobiti komentar.

 

„Ruska Federacija je zabranila uvoz mesa i mesnih prerađevina od četiri firme iz Srbije, a razlog je neispravnost proizvoda. Radi se o kompanijama Karneks, Matijević, Zlatiborac i Bigbul koje u Srbiji drže gotovo sedamdeset procenata tržišta mesom i mesnim prerađevinama što nas posebno zabrinjava imajući u vidu da očigledno ove kompanije nemaju zdravstvene i ostale standarde koji zadovoljavaju iole uređeno tržište.“ – kažu u svom saopštenju iz Narodinog slobodarskog pokreta.

 

„Zahtevamo da nadležni državni organi u cilju umirivanja javnosti uživo pred kamerama unište svo kontaminirano meso koje nije prošlo na tržište Rusije kako bismo bili sigurni da se to sporno meso neće naći na našim trpezama. Takođe, zahtevamo hitnu i javnu vanrednu kontrolu čitavog tržišta hrane u Srbiji, a pogotovo tržište mesa i mleka. Naša je sumnja da je Srbija postala tržište za razne škart proizvode koji se uvoze i plasiraju na tržište bez kontrole i da se na taj način građani izlažu velikoj opasnosti dok se uništava ionako desetkovan stočni fond.

Ukoliko država ne bude hitno i adekvatno reagovala mi iz Narodnog slobodarskog pokreta pokrenućemo javnu kampanju bojkota spornih proizvođača jer ako država ne štiti svoje građane onda je krajnja solucija da se građani zaštite sami.“ – izričiti su Slobodari.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR