недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAZahlađenje voću spas u zadnji čas

Zahlađenje voću spas u zadnji čas

Najavljeno zahlađenje, sa mogućom susnježicom i snijegom, neće naškoditi voću, već će, naprotiv, pogodovati za voćarstvo kako bi se vegetacija koja je već počela malo zaustavila.

Voćari su priželjkivali hladno vreme jer su ovih dana bile visoke temperature koje su prouzrokovale da voće počne ranije da cvjeta.

“Računamo da ćemo s ovim vremenom koje je najavljeno barem 10 dana imati blokiranje vegetacije i da će ona sporije ići, osim ako opet ne ugrije kao ovih dana. Ali vremenske prognoze govore da će narednih dana biti niske temperature”.

“Temperature do minus šest ili sedam stepeni ne bi mogle naškoditi voću” vodećim sortama poput jabuke, kruške, šljive, trešnje i drugih koje naši voćari uzgajaju ne bi trebalo da bude problema zbog nižeg nivoa žive u termometru.

Zahlađenje će dobro doći jer je zemljište prilično suvo.

“Pad temperature će malo odgoditi vegetaciju za kasnije i smanjiti rizik od mrazeva. U ovoj fazi nisu najavljene neke ekstremne temperature, a ove što su najavljene za naredni period neće pričiniti neku štetu u voćarstvu”.

Ni snijeg neće naškoditi jer će on, i ako ga bude, biti kratkotrajan.

“Temperature ispod minus sedam ili osam stepeni bi možda napravile neku štetu, ali temperature najavljene za narednih nekoliko dana ne bi trebalo da naprave veće probleme”.

Najavljeno zahlađenje stiglo u posljednji čas, kako bi se izbjegla šteta.

“ Ima kajsija koje su već cvjetale i one će vjerovatno imati problema jer je kajsija voćka koja je osjetljiva na mraz, ali opet zavisi od toga koliko će biti jak mraz. Ipak, kod nas nema mnogo zasada kajsija, uglavnom se radi o pojedinačnim stablima.

Da je nastavilo sunčano vrijeme vjerovatno bi došlo do otvaranja pupova i kod jabuka, krušaka i ostalih voćki i onda bi bilo problema i štete na voću.

PRIJEPOLJE INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR