уторак, април 23, 2024
NaslovnaPRIBOJЗА ПРОЈЕКТЕ ЛОКAЛНИХ САМОУПРАВA ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА, Пријепоље добило 4,000,000.00 /...

ЗА ПРОЈЕКТЕ ЛОКAЛНИХ САМОУПРАВA ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА, Пријепоље добило 4,000,000.00 / Прибој 2,900,000.00

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић потписао је данас уговоре са 63 градоначелника и председника општина о додели укупно 490 милиона динара за реализацију 77 пројеката, који се односе на изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација на локалу, као и за превенцију елементраних непогода.

Ружић је истакао да су средства у Фонду за локал ове године за 50 одсто већа него у 2018. години и оценио да ће одобрени пројекти допринети развоју општина и градова и добробити грађана.

http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/DSC_0697.jpg

“За средства из Фонда за локал ове године било је више од 200 пријављених пројекта , чија је укупна вредност преко две милијарде динара, што показује колики је значај овог фонда за локалне самоуправе”, рекао је Ружић и изразио жаљење јер није било могућности да сви пројекти буду подржани.

Први пут ове године, како је додао, биће финансирани пројекти за смањење ризика од климатских промена, елементарних непогода, па ће  део средстава бити усмерен на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана.

„Број пријављених пројеката и њихова разноврсност показују да су наше локалне самоуправе способне да припреме пројектно-техничку документацију и утврде шта је потребно за побољшање живота грађана у њиховим срединама“, истакао је министар Ружић.

Ружић је изразио задовољство што се средства у Фонду за локал из године у годину повећавају и подсетио је да је прошле године било издвојено 320 милиона динара, односно 32 пута више него 2017. године.

Он је изразио очекивање да ће се наредне година средства у Фонду за локал бити још већа.

Из Фонда за локал, за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, јавним површинама 33 локалне самоуправе добиће више од 356 милиона динара.

Више од 48 милиона динара за набавку и примену савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди добиће 14 општина и градова.

Са више од 48 милиона динара биће подржане 22 локалне самоуправе у организацији културних, спортских и туристичких манифестација.

Осам општина добиће укупно више од 34 милиона динара за пројекте који доприносе превентивној заштити објеката и имовине локалних самуправа и грађана од непогода.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекао је да је та локална самоуправа добила новац за адаптацију пословне зграде у којој ће бити смештене све службе локалне самоуправе, које се сада налазе на више локација. То значи, како је рекао,  да грађани више неће морати да шетају са једног места на друго, већ ће на једној локацији моћи да заврше све што им је потребно.

Заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловића рекао је да је Крагујевац добио  средства за реконструкцију градског моста преко реке Лепенице, који је стар око једног века и како је рекао, у лошем је стању.

Председник Општине Пећинци, Жељко Трбовић, која је за пројекат уређења градског трга добила 10 милиона динара рекао је да ће тај новац бити искоришћен за завршетак радова на ширем градском уређењу.

Председник општине мали Иђош  Марко Лазић рекао је да је та општина средства добила за пројекат формирања Централног система општине за архиву и складиштење података и додао да ће грађани захваљујући том пројекту у електронској форми, у сваком тренутку моћи да провере у којој се фази налази сваки њихов предмет.

IMG-f8b161e677b1d425d7aac5bcd3db1cfc-V

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић

Средства у износу од 48.936.500,00 динара намењена за пружање помоћи јединици локалне самоуправе у организацији културних,спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији, као и адекватан прилаз установама јавних служби лицима са посебним потребама одобравају су у наведеним износима и наменама.

Општина  ПРИЈЕПОЉЕ   4.000.000,00  за организацију Пријепољско културно лето.

Општина  ПРИБОЈ   2.900.000,00О  за организацију Међународног лимског биатлона Прибој-Рудо-Сетихово-Лим фест.

Пријепоље ИНФО

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR