среда, мај 29, 2024
NaslovnaINFONUNS: Političari da prestanu sa diskriminacijom i uznemiravanjem novinara dok obavljaju svoj...

NUNS: Političari da prestanu sa diskriminacijom i uznemiravanjem novinara dok obavljaju svoj posao

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od političara da prekinu sa diskriminacijom novinara i medija i da ih ne uznemiravaju dok obavljaju svoj posao.

U četvrtak uveče (18.06.2020.) tokom održavanja predizbornog skupa za Savet mesne zajednice sela Vratarnica koji su održali pripadnici Srpske napredne stranke u pomenutom selu, kolegi Miljku Stojanoviću, novinaru “Glasa Zaječara” zabranjeno je da prisustvuje i izveštava sa tog skupa. Naime, Vukašin Lakićević, član gradskog veća grada Zaječara, verbalno je nasrnuo na Miljka Stojanovića, sa rečima da on ne može da prisustvuje predizbornom skupu SNS-a. Posle kraćeg neprijatnog razgovora i dobacivanja Lakićevića i ljudi u njegovoj pratnji, Lakićević je na kraju uputio preteću poruku Stojanoviću, da mu ne pipa porodicu, aludirajući na raniju objavu policije o događaju u koji je bio upleten njegov brat, a koju je Stojanović preneo u mediju u kojem radi.

Kolega Stojanović je u razgovoru sa NUNS – om, rekao da su incidenctu priustvovali i policaijci u civilu koji su bez ikakve reakcije posmatrali šta se događa. Slučaj je prijavljen policiji.

NUNS će o ovom incidentu obavestiti kontakt tačku zaduženu za evidentiranje i procesuiranje napada nad novinarima u policiji, te pratiti rad nadležnih organa na ovom slučaju.

Političare podsećamo da je diskriminacija medija i uznemiravanje novinara u obavljanju njihovog posla zakonom zabranjena, a to je definisano članom 4 Zakona o javnom informisanju i medijima:

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Fizički napad na urednika, novinara i druga lica koja učestvuju u prikupljanju i objavljivanju informacija putem medija kažnjava se na osnovu zakona.

Sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja.

 

NUNS, 22.06.2020.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR