недеља, јун 16, 2024
NaslovnaSRBIJA"Za drugo dete 10.000 dinara mesečno četiri godine, za peto primanja dok...

„Za drugo dete 10.000 dinara mesečno četiri godine, za peto primanja dok ne napuni 10“

Svaku porodicu u Srbiji koja dobije drugo dete, država će naredne godine dodatno stimulisati. Tako će umesto dve godine, kako je sada, oni ubuduće dobijati roditeljski dodatak u iznosu od 10.000 dinara mesečno možda čak i duplo duže, najavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Prema njenim rečima, ako se u porodici rodi peta beba, dobiće ajverovatnije iste one uslove kao i četvrta, odnosno do desete godine po 18.000 dinara mesečno, navode „Novosti“.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Podaci Zavoda za statistiku pokazuje da je po redu rođenja u prošloj godini bilo najviše prve dece u porodici – 30.327 ili 7,4 odsto i drugorošene 22.870, tačnije 35,7 procenata, dok je porodica koje su dobile peto dete bilo svega 33.

Budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio je 500 miliona dinara, ove godine 650 miliona – kaže ministarka, a da će naredne godine biti i veći. Uz dosadašnje mere, u samo prvih devet meseci ove godinne u Srbiji je rošeno 356 beba više nego prošle godine.

Zato će budžetom za 2020. godinu biti predviđeno izdvajanje novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

Za Slavicu Đukić Dejanović je ovo prvi optimistični podatak i on a navodi da se najviše beba rađa u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih. U poslednje tri godine, sve je veći bro žena koje rađaju, a zaposlene su – ističe ministarka. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

U Srbiji ima i oko 130.000 smohranih roditelja, a mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava, recimo da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće. istraživanje je pokazalo da ne reba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene.

Ona naglašava da je poslednji sastaak roditeljskih udruženja i nadležih održan još u junu. Tada je obećano da će za oko mesec dana biti novi sastanak sa konkeretnim izmenama zakona, ali se to još nije dogodilo.

– Nadam se da neće izmeniti propise,a da se pre toga ne konsultuju sa roditeljima, pošto prvi put kad se to dogodilo, nije dobro ispalo – kaže sagovornica.

Blic

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR