Vremenska prognoza za sredu

Pretežno oblačno, ponegde sa slabim snegom i to uglavnom na jugozapadu i jugu zemlje, kao i u oblasti Homolja, dok se u nižim predelima jugoistočne Srbije očekuje i slaba kiša koja se lokalno može lediti na tlu. U Vojvodini ujutru prestanak snega, tokom dana suvo uz postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren severozapadni, sredinom dana na severu i istoku povremeno jak. Najniža temperatura od -4 do 0 stepeni, a najviša od 0 do 4 stepena. Upozorenje:  Tokom noći novo naoblačenje sa slabim snegom prvo u Bačkoj i na severu Banata. Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, verovatnoća 90%. Manje povećanje visine snežnog pokrivača.

U Srbiji u četvrtak promenljivo oblačno, povremeno sa slabim snegom, a više snega očekuje se u južnim i jugozapadnim predelima Srbije i na planinama istočne Srbije. Na severu Srbije biće uglavnom suvo. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Minimalna tempertaura od -7 do -2°C, maksimalna dnevna od 0 do 4°C.U Beogradu u četvrtak promenljivo oblačno i veći deo dana uglavnom suvo, a biće uslova i za slab sneg. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Minimalna tempertaura -3°C, maksimalna dnevna 1°C.U Srbiji do kraja sedmice promenljivo oblačno i veoma hladno, u južnim i centralnim predelima povremeno sa snegom, a na severu će biti suvo.

Maksimalna temperatura u petak od -2 do 1°C. Za vikend i u ponedeljak se očekuju ledeni dani (Tmax<0°C), maksimalna temperatura od -5 do 0°C, a u toku jutra u nedelju i ponedeljak ponegde i ispod -10°C, u ponedeljak lokalno i do -15°C. Od sredine sledeće sedmice očekuje se otopljenje i osetniji porast temperatura.U Beogradu do kraja sedmice promenljivo oblačno i veoma hladno, u petak i subotu uz provejavanje slabog snega. Maksimalna temperatura u petak do 0°C, a za vikend i u ponedeljak se očekuju ledeni dani, maksimalna temperatura do -2°C. Od sredine sledeće sedmice očekuje se otopljenje i osetniji porast temperatura, uz otapanje snežnog pokrivača.

Danas i narednih dana ne očekuju se burne pojave, ali treba biti veoma oprezan kada je poledica u pitanju, jer će sneg do petka tokom dana otapati, a potom će se stvarati poledica, koja može da ugrozi saobraćaj, ali i kretanje pešaka na trotorarima.Do petka će temperature manje-više biti u skladu sa kalendarom, a onda nas za vikend i u ponedeljak zbog priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka očekuju ledeni dani, ali ništa neuobičajeno za ovo doba godine. Priliv tog hladnog vazduha iz oblasti Rusije i Ukrajine preko Karpata do Balkanskog poluostrva uslediće usled premeštanja ciklona preko juga Grčke, Egejskog mora i Turuske i dalje preko Crnog mora.

Dakle, ovaj ciklon uvući će u svom zadnjem delu veoma hladnu vazdušnu masu sa severoistoka. Kako će njegov centar biti daleko od Srbije, u našoj zemlji biće od nedelje potpuno suvo, a obilne padavine očekuju se u Grčkoj i u Turskoj. Planine Grčke i veći deo Turske pogodiće veoma obilne snežne padavine, a u Turskoj se očekuje i preko pola metra snega. Obilne padavine pogodiće i oblast Crnog mora i doneti obilne padavine i primorskom delu Rusije.

Ujedno, ledena vazdušna masa koja će se u vidu severnog strujanja premeštati preko Crnog mora, zbog znatno toplije vode postaće bogata vodenom parom, pa će obilni sneg pasti dodatno na severnoj obali Turske, a zbog orografije velike količine snega dobiće padine planina okrenutim ka Crnom moru. Snažne gmljavinske oluje pogodiće istočni deo Mediterana, Kipar, Liban i Izrael, a potom če i na planinama ovih zemalja pasti velike količine snega.