недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOVlada propisala novu, višu cenu mleka u trgovinama

Vlada propisala novu, višu cenu mleka u trgovinama

Dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od sada će, umesto 119,99 dinara, koštati najviše 128,99 dinara, propisala je danas Vlada Srbije izmenom Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Istovremeno, država je smanjila trgovcima maržu na sve vrste dugotrajnih mleka sa 12 odsto na maksimum pet odsto. Privremeno je zabranjen i izvoz mleka, osim u Severnu Makedoniju i Albaniju.

Nova maksimalna cena mleka važiće od srede, 7. septembra – dan posle objave u Službenom glasniku.

Vlada je danas uvela i zabranu izvoza svežeg mleka.

„U cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Republike Srbije donela je odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju“, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju se dodaje i da „Vlada Srbije uz punu budnost nastavlja da prati stanje, pri čemu će obezbediti dovoljne količine mleka za potrebe građana“.

Proizvođači mleka u Srbiji kažu da je ova nestašica mleka „uvertira“ i da će biti sve gore, pošto je taj sektor uništen. U Privrednoj komori Srbije apeluju na građane da ne stvaraju zalihe i kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR