VIŠE PARA ZA ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU I PENZIONERE: Evo koliko će iznositi povišice i kada će biti isplaćene

Jednokratnih 10.000 dinara koje bi zdravstveni radnici trebalo da dobiju ove sedmice, samo je početak poboljšanja finansijske situacije za zaposlene u javnom sektoru, jer će od sledeće godine veće plate, kako je najavljeno, imati svi koji plate primaju iz budžeta, a povišicu će dobiti i penzioneri.

U skladu sa trenutnom situacijom kada su zbog epidemije zdravstveni radnici najviše opterećeni, oni će biti i najviše materijalno nagrađeni, pa će osim pomenutih jednokratnih 10.000 dinara, koje im stižu ovih dana, od 1. janura moći da računaju na povišicu od pet odsto.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=234&loc=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fvesti%2Fbiznis%2F3568551%2Fvise para za zaposlene u javnom sektoru i penzionere evo koliko ce iznositi povisice i kada ce biti isplacene%3Ffbclid%3DIwAR0W5nXau0PduudgwXcixek iTBb4nQRJV6CSzBtZHoWZoau1g0gQkwxTAk&referer=https%3A%2F%2Fl.facebook - VIŠE PARA ZA ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU I PENZIONERE: Evo koliko će iznositi povišice i kada će biti isplaćene

Ostali zaposleni u javnom sektoru, početkom godine dobiće povišicu od 3,5 odsto. Ona će im stizati sa januarskom, februarskom i martovskom platom, a sa aprilskom bi trebalo da dobiju još 1,5 odsto povećanja, čime će i njihova primanja porasti ukupno za pet procenata.

Tako će više od dva miliona građana Srbije sledeću godinu početi sa većim primanjima.

Koliko će ko dobiti sa ovom povišicom zavisiće naravno od toga kolika mu je plata sada, ali u proseku gledano, povišica će iznositi nešto više od 3.000 dinara. 

Na veća primanja izvesno mogu da računaju i oni koji primaju minimalne zarade. Naime, još ranije je utvrđeno da se od 1. januara sledeće godine minimalac povećava za 6,6 odsto. U skladu sa tom odlukom, oko 350.000 radnika, koliko ih prema procenama prima najmanju zaradu, od sledeće godine mesečno će dobijati po 32.126 dinara.

Sa većim primanjima od početka 2021. godine može da računa i oko 1,7 miliona penzionera. Njihova povišica rezultat je kretanja plata i troškova života, prema čemu se i usklađuju primanja najstarijih.

Shodno tome, penzije će od januara porasti za 5,9 procenata, pa će prošečna penzija sa sadašnjih 27.746 dinara porasti za oko 1.638 dinara.

(Tanjug)