петак, мај 24, 2024
NaslovnaVREMEVečeras počinje zima, biće hladnija nego prošla

Večeras počinje zima, biće hladnija nego prošla

Kalendarski zimsko godišnje doba počinje večeras, odnosno preciznije 21. decembra u 23.27 sati po srednjeevropskom vremenu.

Zima će trajati 89 dana. Na području našeg regiona završiće se 20. marta 2019. godine u 22.58 sati po srednjeevropskom vremenu, kada će nastupiti proljeće.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.

Iako se očekuje prosječna ili malo toplija zima od prosjeka, to ne znači da u pomenuta tri mjeseca neće biti razdoblja sa izrazito nižim (usljed prodora hladne  mase sa sjevera kontinenta) kao i razdoblja sa znatno višim temperaturama vazduha (prodorom zračnih masa sa juga Evrope) u odnosu na uobičajene vrijednosti..

Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature vazduha. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u  tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih.  Оčekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981-2010. godina.

Dostupni prognostički materijali , po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Za ovako dug period nije moguće precizirati tip padavina. U naredna tri mjeseca nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja sa izraženijom količinom padavina.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.

Ukupne količine padavina tokom zime 2018/2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu.

Prijepolje info

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR