недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOS Tamarom u akciji 21.12. iz Prijepolja

S Tamarom u akciji 21.12. iz Prijepolja

Sajda (35) i Ahmet Tmušić (36) su rano ostali bez roditelja. Nakon razvoda, majka ih se odrekla a otac je ubrzo preminuo. Pripali su na staranje tetkama po ocu, koje su se brinule o njima i vodile računa koliko su mogle.

Ahmet je rođen sa sedam autoimunih bolesti a najviše poteškoća ima zbog cerebralne paralize. Zahvaljujući brojnim, višestrukim hirurškim zahvatima još uvek može da hoda. Njegova sestra Sajda studirala je Pravni fakultet u Novom Sadu, bila odličan student. Nažalost, morala je da napusti studije jer su tetke preminule i morala je da se vrati i brine o bratu. Ostala su joj još četiri ispita do završetka fakulteta…

Kuća u kojoj žive brat i sestra Tmušić iz Prijepolja je stari porodični objekat. Prizemlje je u sivoj gradnji a sprat nema kuhinju ni završeno kupatilo. Imaju samo kanalizaciju odnosno upotrebnu toaletnu šolju.

Tamara Grujić

Tamara Grujić

Ahmetu treba pomoć oko kupanja i korišćenja toaleta, teško sam može da sedne i ustane. Oboje su veoma vredni, borbeni i imaju mnogo prijatelja. Nekoliko puta su organizovali humanitarne akcije i pomogli Tmušićima da zamene sve prozore i vrata na kući.

Sajda radi sve što može da bi prihodovala. Najčešće čuva starije sugrađanke ali ne uspeva da nađe stalan posao. Ahmet voli da se druži sa decom, obožava košarku i često provodi vreme na sportskim terenima, amaterski trenirajući košarku decu u kraju. Zajedno pokušavaju da skupe novac za kompjuter, da bi Ahmet pokušao da radi.

Najveći problem u kući Tmušića je pod između prizemlja i prvog sprata. Od dasaka, potpuno je klimav i veoma nebezbedan za kretanje, posebno za bolesnog Ahmeta koji se otežano kreće.

Da bi Tamarina ekipa prihvatila da sprovede akciju pomoći za unapređenje porodičnog doma Ahmeta i Sajde, neophodna im je bila pomoć građevinskih firmi koje bi obavile pripremne građevinske radove. Bilo je potrebno da se sa nekoliko stubova omogući postavljanje betonske ploče između spratova. Takođe, Tamarinoj ekipi je bila potrebna pomoć i oko izrade fasade.

U ovoj akciji, ekipi se priključila građevinska firma iz Priboja „Dekor“. Čak mesec dana pre dolaska Tamarine ekipe, human i posvećen kolektiv te porodične kompanija sproveo je sve pripremne radove.

U ovoj emisiji videćete i fantastične prirodne lepote Prijepolja, božanstvenu Kamenu Goru, slapove Sopotnice, rafting Limom, manastir Mileševu i čućete mnogo poučnih priča.

Dvanaesta epizoda šeste sezone serijala „S Tamarom u akciji“ je na programu u petak 21. decembra, u 21 sat na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR