недеља, јул 14, 2024
NaslovnaSRBIJAVeća kazna za rad na crno nego za smrt radnika

Veća kazna za rad na crno nego za smrt radnika

Od povreda na radu u Srbiji su u prošloj godini stradale 53 osobe, a njih 779 zadobilo je teške telesne povrede. Ova godina je proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu. Nadležni najavljuju izmenu zakona kojim će se pooštriti kazne i bolje zaštititi radnici.

U proteklih 12 godina, život je radeći svoj posao izgubilo 440 ljudi. Poslednji slučaj zabeležen je na gradilištu u Novom Sadu, a prošle godine smrtnih slučajeva bilo je i na velikim gradilištima u centru Beograda, u Ulici Kneza Miloša i u „Beogradu na vodi“.

Samo zbog stradanja radnika prilikom izgradnje objekta u Ulici Kneza Miloša, inspekcija je podnela pet krivičnih prijava.

Međutim, u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu kažu za RTS da nisu dobili obaveštenja da su ti slučajevi rešeni.

Direktorka te uprave Marina Furtula objašnjava da kada se desi teška ili smrtna povreda na radu, inspekcija rada izlazi u nadzor i nalaže mere za otklanjanje nedostataka, ili pokreće prekršajnu, tj. krivičnu prijavu.

Tu se, kako kaže, uloga Ministarstva rada završava.

Furtula navodi i da se dešava da se radnici razbeže sa gradilišta kada inspekcija dođe, a da su to uradili i juče, kada je Hitna pomoć došla da zbrine teško povređenog radnika na jednom beogradskom gradilištu.

OŠTRIJE KAZNE

Komentarišući to što je kazna za rad na crno dva miliona dinara, dok je za nesreću u kojoj radnik izgubi život maksimalna kazna milion dinara, ističe da se radi na novom zakonu u kojem će posebna pažnja biti posvećena kaznenoj politici.

Javnu raspravu očekujemo na proleće, kaže Furtula i objašnjava da se uslovi za bezbednost na radu odnose na sve poslodavce jednako, bilo da je reč o državnim, privatnim ili stranim firmama.

„Prvo je odgovornost na poslodavcu koji treba da primeni sve mere i zaštiti radnike. I radnici su odgovorni ukoliko se ne poštuju te procedure, a Inspekcija za rad vrši nadzor nad primenom tih propisa“, navodi Furtula.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je od 53 smrtna slučaja 16 bilo u prerađivačkoj industriji, a 15 u građevinarstvu.

„To čini 58 odsto od ukupnog broja smrtnih povreda na radu, dok je veoma veliki broj teških povreda na radu u prerađivačkoj industriji, ali imamo smanjen broj teških povreda na gradilištima“, dodaje Furtula.

Što se tiče nadoknade štete, napominje da u ovom trenutku povređeni radnici i porodice preminulih radnika mogu da ostvare to pravo jedino preko dugotrajnih sudskih postupaka, a da će novim zakonom i to probati da reše.

„Želimo da pomognemo i ovim radnicima koji beže sa gradilišta – da ne treba to da rade jer ovo ministarstvo radi sve u interesu radnika, da zaštitimo njihova prava i povećamo nivo njihove bezbednosti i zdravlja“, rekla je Furtula i poručila da je život svakog radnika neprocenljiv.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR