среда, мај 29, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEUSVOJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA: Zahtev za izdavanje novog...

USVOJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA: Zahtev za izdavanje novog pasoša šest meseci pre isteka, a evo koje su još novine

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, sa 132 glasova „za“, a jedna od novina je da se pasoš može izdati sa kraćim rokom važenja od do sada utvrđenih 10 godina, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac to dozvoli u slučajevima utvrđenim zakonom.

Novina je i da će šest meseci nakon isteka pasoša, građani moći da podnesu zahtev za izdavanje novog, a kada je u pitanju proglašavanje pasoša nevažećim, to će od sada trebati da se uradi samo na sajtu MUP-a, odnosno više ne treba da se oglašava u „Službenom glasniku“.

Prema izmenama i dopunama, deci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od tri godine, a deci uzrasta od tri do 14 godina sa rokom važenja od pet godina, dok se licima kojima se iz objektivnih razloga privremenog karaktera ne mogu uzeti otisci prstiju, pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana, a ako se otisci prstiju ne mogu uzeti trajno, pasoš se izdaje sa rokom od 10 godina.

Izmenama i dopunama je utvrđeno i da osobama koje u periodu od pet godina izgube ili oštete dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obrazlažući predložene izmene i dopune, kazao je da je njihov cilj pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

foto: Profimedia

„Građani će imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje“, rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju oglašavanje nevaženja pasoša, Stefanović je naveo da se novinama izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa. „Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine, a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava“, dodao je ministar.

Poslanici su danas usvojili i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Srbije i Evropske policijske kancelarije. Potvrdili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Agencije EU za saradnju u sprovođenju zakona o upućivanju oficira za vezu, Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Tunisa o zameni i korišćenju vozačkih dozvola.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Bugarske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i izazvanih katastrofa i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Takođe, potvrđen je Dopunski protokol uz Sporazum između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

foto: Profimedia

 

Obrazlažući međunarodne sporazume Stefanović je kazao da Memorandum o razumevanju između MUP-a Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija, treba da doprinese zajedničkom cilju, odnosno borbi protiv terorizma kao direktnoj pretnji svetskoj bezbednosti.

Kada je u pitanju sporazum sa Evropskom policijskom kancelarijom, Stefanović je kazao da on jača saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala.

Na petoj sednici Drugog redovnog zasedanja usvojeno je i da funkciju predsednika Komisije za zaštitu konkurencije obavlja Nebojša Perić, a za tri člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije izabrani su Danijela Bokan, Miroslav Đošić i Sinišu Milošević.

Za člana Komisije za hartije od vrednosti izabrana je Marija Đorđević, a za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije obnovljen je mandat Nikoli Martinoviću.

(Kurir.rs/Tanjug)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR