уторак, април 23, 2024
NaslovnaSRBIJAUhapšeno 59 osoba zbog malverzacija prilikom izvoza voća

Uhapšeno 59 osoba zbog malverzacija prilikom izvoza voća

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Rusije.

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapsila odgovorno lice preduzeća „Coja Promet“ A.C. (1956) i zastupnika tog preduzeća A.C. (1983), odgovorna lica preduzeća „Citrum AKZ“ N.C. (1982) i Z. C. (1957), kao i odgovorno lice firme „D&B Trans“ B.K. (1977).

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva „Coja Promet“, nabovi se u saopštenje MUP-a

Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća „Coja Promet“ tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća „Coja Promet“, izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu „Coja promet“ pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara, navodi MUP.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: PREDUZEĆU COJA PROMET ONEMOGUĆEN DALJI IZVOZ

Poslednja zajednička akcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih nadležnih službi u kojoj je uhapšeno 59 osoba je nastavak totalne i beskompromisne borbe protiv svih koji ugrožavaju nacionalne interese i privilegovan položaj Srbije na najznačajnijim svetskim tržištima, među kojima je i tržište Carinskog saveza, odnosno Rusije.

Kompanijama koje su predmet poslednje, ali i svih prethodnih istraga će do okončanja procesa, a u skladu sa preuzetim međudržavnim obavezama, biti apsolutno onemogućen dalji izvoz poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Još jednom naglašavamo da je ova akcija deo sveukupnih napora da se na prvom mestu zaštiti svaki pošteni poljoprivredni proizvođač, ali i građanin Srbije kroz očuvanje sistema bezbednosti hrane“, piše u saopštenju.

U ministarstvu podsećaju da je pre samo dva meseca privedeno više od 80 osoba, takođe zbog krijumčarenja voća na tržište Carinskog saveza.

U tom periodu je i zaplenjeno oko 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu i uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe učestvovali u nabavci ovog mesa sa namerom da ga plasiraju na domaće tržište.

„Gore navedene akcije još jednom potvrđuju punu spremnost Srbije da se razračuna sa svim vidovima kriminala“, piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: MNA

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR