недеља, јул 14, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEU UŽIČKOJ BOLNICI Otvoreno odeljenje za lečenje steriliteta

U UŽIČKOJ BOLNICI Otvoreno odeljenje za lečenje steriliteta

Zahvaljujući brojnim donatorima, u OB Užice juče je otvoreno novo odeljenje za sterilitet i fertilitet, koje će funkcionisati u okviru službe za ginekolongiju i akušerstvo. Po rečima direktora ZC Užice, Miloša Božovića, ovo je veliki iskorak u lečenju steriliteta kod bračnih parova, kojih je u našem kraju mnogo. Takođe, u bližoj budućnosti, svi napori će biti uloženi da Užička bolnica dobije i centar za vantelesnu oplodnju.

Novo odeljenje za sterilitet i fertilitet u okviru ginekologije zvanično je počelo da radi u Opštoj bolnici Užice. Tu će bračnim parovima biti omogućeno lečenje neplodnosti jer je odeljenje opremljeno novim 4D ultrazvučnim aparatom od donatora i mikroskopima i drugom opremom koji su nabavljeni sredstvima Ministarstva zdravlja.

Svedoci smo sve većeg broja umrlih na broj rođene dece i ovo je naš doprinos da taj smer promenimo, – rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka užičke bolnice i dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice

U novom odeljenju će raditi dva doktora nauka, supspecijalista steriliteta i fertiliteta, molekularni biolog i viša medicinska sestra obučena za metode humane reprodukcije.

Načinićemo ogroman početni korak u ispitivanju i lečenju jer u Srbiji svaki sedmi par ima problem sa neplodnošću. Ovde mogu dolaziti parovi koji će proći kroz savetovalište, obavljati niz metoda laboratorijskog  ispitivanja, utvrđivanja hormonskog statusa, bakteriološke obrade…. Počećemo i sa radom intrauterine inseminacije koju je neophodno tri puta uraditi pre nego što parovi dobiju odobrenje od Fonda za vantelesnu oplodnju,- naglasila je dr Milena  Aćimović, načelnica ginekologije užičke bolnice.

Dr Milena Aćimović, načelnica ginekologije

Na otvaranju odeljenja donatorima je zahvalnice uručila dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice ističući značaj njihove humanosti.

Najuspešnije metode su kod žena pre  30-te godine i to od 30 do 35 odsto, a zatim se uspešnost smanjuje i posle 42. godine je oko pet odsto.

Na otvaranju odeljenja okupili su se i donatori kojima je dr Jelena Raković Radivojević uručila zahvalnice i to  EHIT fondaciji, Jovanu Simiću, Fondu B92, Udruženju “Roditelj” Užice, Nordeusu iz Beograda, Henkel Srbiji, Prvom Partizanu Užice, Knez Petrolui drugima.

Ivan Petrović, predsednik EHIT fondacije iz Novog Sada rekao je da svake godine imaju brojne društvene akcije u Srbiji i regionu.

-Iz ovih akcija smo shvatili koja je snaga društvenih kampanja kada ljudi iz svih sektora udruženo deluju. U ovoj akciji imali smo fudbalere na terenu, publiku koja je platila ulaznice, aktiviste Zorana Milovanovića i Udruženje “Roditelj” na terenu, korporativne donatore i mi koji sve to organizujemo. Ovo nam je putokaz za dalje da mnogo ovakvih akcija može da se uradi ako postoji dobra ideja, cilj i organizacija-istakao je Petrović.

Nabavku opreme donirali su EXIT fondacija, Jovan Simić, Fond B92, Udruženje građana “Roditelj” Užice, Nordeus i Henkel iz Beograda, Prvi Partizan Užice, Knez Petrol

IZVOR/ https://www.infoera.rs/2019/04/23/novo-odeljenje-za-sterilitet-i-fertilitet/

U UŽIČKOJ BOLNICI Otvoreno odeljenje za lečenje steriliteta

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR