среда, мај 29, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEU Prijepolju kiša pada od 7 časova, RHMZ upozorava na obilne padavine...

U Prijepolju kiša pada od 7 časova, RHMZ upozorava na obilne padavine i kratkotrajne vremenske nepogode

RHMZ izdao je upozorenje na obilne padavine koje će danas zahvatiti području južne, centralne i istočne Srbije gde se očekuje oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

U Prijepolju kiša neprestano pada od 07. časova.

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda.

 

 

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja, prenosi RTS.

 

 

Kako se navodi, u Kraljevu kiša i dalje pada.

 

I Prilike kod Ivanjice su pod vodom.
Фотографија корисника Nada Grujović
Фотографија корисника Nada Grujović
Фотографија корисника Nada Grujović

„Na području centralne, istočne i južne Srbije očekuju se intenzivni pljuskovi sa količinom padavina 30 l/m2 lokalno i više za 12 sati. Moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i pojačanim vetrom“, navodi se u saopštenju.

Za drugi dan ove radne nedelje rezervisano je oblačno, toplo i sparno vreme, koje će dominirati i u sredu.

– Očekuje nas jako toplo vreme koje će biti promenljivo oblačno, nestabilno, sa povremenim lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najviše uslova za grmljavinu će biti sredinom dana i u podne. Sve u svemu, u utorak i sredu nas očekuje temperatura između 20. i 27. podeoka – objašnjava Đurić.

Petak je rezervisan za potpuni vremenski obrt i uvod u sunčano i toplo vreme sa letnjim temperaturama.

– U petak nas konačno očekuje stabilizacija vremena, te nam predstoje sunčani i topliji dani. Postojaće mogućnost pojave mestimičnih pljuskova sa grmljavinom, ali će padavine biti slabog intenziteta, a nas očekuje prilično visoka temperatura od 30 stepeni Celzijusa – kaže Đurić.

Sudeći prema rečima meteorologa, tokom narednog vikenda nas očekuje toplo, sunčano i pravo letnje vreme.

– Visoka temperatura u petak je uvod u stabilizaciju i prave letnje temperature od oko 30 stepeni. Kako sada izgleda, moći ćemo da uživamo u letu jer se prognoziraju temperature koje su prosečne za ovo doba godine – zaključuje Đurić.

Nakon višečasovnih obilnih padavina došlo je do izlivanja rijeke Jošanice na pojedinim mjestima u toku prethodne noći. Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac, gdje se rijeka jošanica izlila iz svog korita.

 

U donjem toku rijeke Jošanice, tačnije u naselju donji Šutenovac, još uvjek nije došlo do izlivanja rijeke iz svog vodotoka!

Gradskaa mehanizacija je na terenu, kao i nadljezni iz gradskih službi, video sa lica mjesta.

Kritičnu tačku u naselju Jaklja pravi improvizovani metalni most, kojeg je rijeka Jošanica prepolovila i u slučaju većeg vodostaja upravo on može napraviti dodatno izlivanje rijeke iz svog vodotoka!

 

 

Upozoravaju se građani da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova, kao i da djeca da preko krtičnih mjesta izlivanja idu uz obaveznu pratnju. Ekipe sa mehanizacijom već su sa na terenu. Štab za vanredne situacije će zasedati uskoro, a mediji će biti obavešteni o svemu.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR