уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEU ponoć počela izborna tišina

U ponoć počela izborna tišina

Građani Srbije u nedelju 21. juna biraju novi saziv Skupštine Srbije. Mandat novoizabranih narodnih poslanika trajaće četiri godine.

Izborna tišina počela je tačno u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta u nedelju.

Tokom izborne tišine stranke neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove.

Za vreme izborne tišine u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Osim izbora za narodne poslanike, građani će birati i odbornike gradskih i opštinskih skupština u većem delu opština i gradova, dok će građani Vojvodine birati i svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodina.

Ukupan broj birača u Srbiji je 6.583.665, oko 150.000 manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna, na glasačkom listiću je 21 lista.

Glasaće se na 8.253 biračkih mesta. Štampano je i 32.918 rezervnih listića što je 0,5 odsto od ukupnog broja birača.

Birači u inostranstvu imaju pravo glasa ako su se do 30. maja prijavili preko diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Svoje glasačko pravo mogu iskoristiti na jednom od više od 40 biračkih mesta van Srbije.

Osim posmatračke misije ODIHR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava), izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Na predstojećim izborima, u opštini Prijepolje, na 66 biračkih mesta moći će da glasa 33.137 glasača. Za 41 odbornički mandat u Skupštini opštine bori se 11 izbornih lista.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR