недеља, мај 26, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKU Agrovojvodini sklopljen 1000. traktor

U Agrovojvodini sklopljen 1000. traktor

Novosadsko preduzeće Agrovojvodina-Mehanizacije već deceniju i po na domaćem tržištu plasira traktore YTO. Pre deset godina rukovodstvo preduzeća se odlučilo za izgradnju montažne linije za sklapanje traktora manje snage, tačnije oko 50 KS.

Montažna linija je izgrađena i počela je sa radom u martu 2010. Od tada do danas na ovoj liniji sklopljeno je 1.000 traktora. Ideja o izgradnji montažne linije nastala je svojevremeno 2009. u vreme velike ekonomske krize. U dogovoru sa partnerom, grupacijom YTO za traktore koji se montiraju u Agrovojvodina Mehanizaciji, modele 354,  454, 504 urađena je homologacija u skladu sa standardima Evropske unije te su ovi traktori krenuli i put ovog tržišta. Među komponentama i sklopovima koji se ugrađuju na ove traktore, a koji su prošli evropsku homologaciu, najzaslužniji za gradnju puta ka tržištu EU imali su motori standarda emisije izduvnih gasova Stage IIIA.  Vremenom, u sklapanju ovih traktora na inicijativu novosadskog preduzeća na traktorima su urađene brojne modifikacije zahvaljujući sa saradnji sa inostranim partnerima. Tako se svojevremeno počelo sa ugradnjom poteznica proizvođača Scharmuller, zatim prednjeg podiznog hidrauličnog uređaja Hauer, Stoll prednjih utovarivača, a u traktorima su bile zastupljene i komponente domaćih proizvođača.

Od prvih modela do onih koji se danas sklapaju jasno je uočljiv napredak. U skladu sa stalnim razvojem i prilagođavanju modela potrebama korisnika uskoro se očekuju  i novi redizajnirani modeli. Na njima će se ugrađivati nove, modernije kabine sa toniranim staklima, kompresori sa kompletnom instalacijom, gornja i donja poteznica kao i veći rezervoar za gorvo. Osim što će rezervoar imati povećanu zapreminu u odnosu na prethodni, tačnije zapremina je povećana sa 30 na 55 litara, plastični rezervoar će se ugrađivati ispod kabine. Ugradnjom novog većeg rezervoara povećana je autonomija u radu.

Traktori koji se sklapaju u Novom Sadu odgovaraju i standardima neophodnih za  konkurisanje za sredstva IPARD-a. Po ovoj osnovi već nekoliko traktora je dobilo svoje nove vlasnike.

M. Antanasković

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR