недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJASvetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija

Širom sveta i kod nas obeležava se Dan slobode medija uz ukazivanje na sve veći pritisak i sve teži položaj medijskih radnika.

Medijska udružanje pozvala su danas novinare da od 11:55 do 12:00 u okviru akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“ isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i upozore najširu javnost na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Reporteri bez granica su u aprilu upozorili da je Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti.

Prema indeksu Reporetra bez granica za 2019. godinu, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu u slobodi medija pala 14 mesta i nalazi se na 90. mestu.

„Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika“, navodi se u izveštaju.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR