четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaINFOSvaka peta devojčica prijavila neki oblik seksualnog nasilja: Anketa u Srbiji otkrila...

Svaka peta devojčica prijavila neki oblik seksualnog nasilja: Anketa u Srbiji otkrila strašnu istinu

Na uzorku od 970 devojčica od 13 do 19 godina koje su učestvovale u onlajn anonimnoj anketi svaka peta prijavila je da je doživela neki oblik seksualnog nasilja, saopštilo je danas udruženje “Mame su zakon” povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, a preneo Tanjug.

Istraživanje na temu „Prepoznaj nasilje, reci ne” sprovedeno je tokom druge polovine juna sa ciljem da se ispita informisanost devojčica od 13 do 19 godina o seksualnom nasilju, a anketa je sprovedena putem Gugl upitnika i anonimnog je karaktera, a na nju je odgovorilo 970 ispitanica. Istraživanje su sporvela druženja Mame su zakon i Putevi edukacije, a uporednom analizom podataka, kako se navodi, zaključeno je da se seksualno nasilje nad devojčicama i mladim devojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina.

U uzrastu od 15-18 godina svaka treća anketirana devojčica prijavila je da je doživela seksualno nasilje, dok se kod ispitanica sa 19 godina učestalost doživljenog seksualnog nasilja povećava na procenat od 54,17 odsto, navodi udruženje “Mame su zakon”. Prema podacima istraživanja, tri puta više ispitanica iz gradske sredine je prijavilo da je doživelo neki oblik seksualnog nasilja u odnosu na ispitanice iz seoskih sredina, bez obzira na uzrast.

Dva puta više ispitanica iz grada lično poznaje ženu ili devojku koja je doživela neki oblik seksualnog nasilja, navodi se u saopštenju i ddoaje da je unakrsnom analizom podataka zaključeno da je seksualno nasilje mnogo prisutnije u gradskim sredinama u poređenju sa seoskim sredinama. Napominje se i da su slični podaci dobijeni su i OEBS-ovim istraživanjem iz 2019. godine.

Kada je traženo od ispitanica da prepoznaju koja sve ponašanja bi označile kao seksualno nasilje, ispitanice su mnogo češće birale odgovore koji podrazumevaju neprikladni i neželjeni fizički kontakt u odnosu na odgovore koji podrazumevaju verbalno nasilje.

Po informacijama koje su dostupne devojčicama, 89,3 odsto njih smatra da se seksualno nasilje nad ženama i devojčicama javlja svakodnevno ili često, navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju 69,6 odsto ispitanica seksualno nasilje se dešava u kontaktu sa nepoznatim ljudima, dok po istraživanju koje je objavio OEBS 2019. podaci pokazuju da većina žena koje su preživele seksualno nasilje identifikuju počinioce kao nekoga koga poznaju.

Od ukupnog broja ispitanica koje su prijavile neki oblik nasilja, njih 207, analizom pojedinačnih odgovora, njih 69,56 % se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje, 63,77% da je doživelo psihičko/fizičko nasilje od strane partnera ili drugih osoba, 52,66% ispitanica se izjasnilo da je bilo uhođeno, 15,45% se izjasnilo da je doživelo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe.

Od svih ispitanica koje su se izjasnile da su doživele neki oblik nasilja, najveći procenat (69,56%) je onih koje su doživele seksualno uznemiravanje. Svaka sedma ispitanica koja je doživela nasilje izjasnila se da je to bilo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe, navodi se u saopštenju.

Upoređujući podatke iz ovog istraživanja i podatke dobijene velikim nacionalnim i globalnim istraživanjima dolazi se do zaključka da mlade devojke počevši od 15 godine života mnogo češće doživljavaju nasilje, sa posebnim akcentom na nasilje koje ima seksualnu konotaciju.

U opciji odgovora otvorenog tipa ispitanice su dale mnoštvo odgovora koji daju dodatne informacije koje se odnose na postojanje raznih formi nasilnog ponašanja u onlajn okruženju, što je u velikoj meri očekivano, s obzirom na veliku prisutnost ove uzrasne grupe na društvenim mrežama i drugim platformama na kojim mogu biti meta nasilnika.

Polovina ispitanica koje su navele da su doživele neki oblik seksualnog nasilja nije potražilo pomoć.

Devojke koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja najčešće su se za pomoć obraćale članovima uže ili šire porodice (11,24%), zatim prijateljima (8,4%), školi (4,12%), dok je procenat onih koji su se obratili nadležnim zvaničnim institucijama ispod 3%.

Dve od pet ispitanica su rekle da nisu potpuno sigurne kome bi se obratile ili da ne znaju kome bi se obratile za pomoć u slučajevima kada bi bile žrtve bilo kog oblika nasilja, pokazuje istraživanje.

Po stavovima koje su ispitanice obeležile, tri od pet ispitanica smatra da u većini slučajeva seksualno nasilje počini nepoznata osoba, dok dve od pet ispitanica smatra da momak ne može da siluje svoju devojku.

Značajan broj ispitanica (12,8%) se izjasnio da žene dozvoljavaju da im se dogodi intimno partnersko nasilje i, ako zaista to žele, mogu da napuste svoje nasilne partnere, dok 4,6% njih smatra da žrtva često sama izaziva nasilje. Odabir ovih stavova ukazuje na to da su negativni stereotipi o ulozi žene u partnerskim vezama prisutni i kod mladih devojaka, ukazuje se u saopštenju.

Prema mišljenju ispitanica (90,82%) postoji velika potreba da se o ovim temama razgovara u školi, što ukazuje na potrebu veće prisutnosti edukacije na temu seksualnog nasilja kroz preventivne radionice namenjene mladim ženama i devojkama koje imaju za cilj edukaciju, osnaživanje i informisanje o prevenciji nasilja.

Imajući ove zaključke u vidu, udruženja najavljuju da će se obratiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zatim i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa predlogom da se organizuju radni sastanci na kojim bi se diskutovalo o dobijenim rezultatima i predlozima kako bi se moglo odgovoriti na očigledne postojeće potrebe, navodi se u saopštenju.

Izvor: Telegraf.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR