петак, март 1, 2024
NaslovnaCRNA HRONIKAŠTA NAM SE TO DOGODILO PA NAS SMRT NE DOTIČE: Građani Kragujevca...

ŠTA NAM SE TO DOGODILO PA NAS SMRT NE DOTIČE: Građani Kragujevca opušteno prolazili pored leša?!

Kragujevčanin (42) u maskirnom odelu jutros je oko 9 časova, u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karadorđevića u Kragujevcu, sebi oduzeo život prerezavši vrat, a pored ovog jezivog događaja, ono što je zaprepastilo javnost bila je i hladnokrvnost sugrađana koji su prolazili pored njegovog leša ne osvrćući se, kao da je najnormalnija stvar u pitanju.

Naime, prema rečima očevidaca, muškarac je najpre ušao u prodavnicu, gde je pretio da će da se ubije, galamio je na radnike, a potom izašao i nožem posekao tri puta sebe po vratu. Radnici ovog trgovinskog objekta zaključali su radnju, a muškarac, obučen u maskirno odelo, par minuta je, naočigled prolaznika, mahao nožem pre nego što se i ubio.

Međutim, uprkos ovom stravičnom prizoru, na fotografijama sa lica mesta vidi se da građani opušteno prolaze pored njegovog leša, idući svojim poslom i ne osvrćući se, kao da se ništa ne dešava.

 *FOTO: PRINTSCREEN

Dr Ivica Mladenović, psihijatar i psihoterapeut iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici kaže da vrlo zabrinjava ovakvo ponašanje sugrađana i nedostatak osećaja i empatije prema drugom.

– Ovakvo ponašanje je verovatno posledica opšte apatije, besciljnosti i generalnog nezadovoljsta kod našeg naroda koji je prouzrokavan velikim stresom kojim smo izloženi. Taj stres doveo je i do dubokog gubitka empatije. Takođe, nama je nametnut i pristup sa Zapada, koji nije karakterističan za naš narod, a koji se ogleda u motou „gledaj svoja posla“ – objašnjava Mladenović.

 *FOTO: IKRAGUJEVAC.COM

Sa druge strane, socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je glavni razlog to što se ljudi, kad vide tako jezivu scenu, skamene i prisutan je veliki strah.

– Danas su čak i deca često naoružana noževima i drugim oružjem. Kod sugrađana koji su videli jezivu scenu muškarca kako leži u lokvi krvi je verovatno prisutan strah jer ne znaju šta se desilo, da li ga je neko drugi povredio, kao i da li su i oni ugroženi – smatra Tomićeva.

 *FOTO: IKRAGUJEVAC.COM

Inače, ovo nije prvi put da su sugrađani pokazali određenu dozu bezosećajnosti. Slična situacija dogodila se pre četiri godine kada je neidentifikovani muškarac preminuo u Upravi za javne prihode u Zahumskoj 23a na Zvezdari. Telo muškarca, prekriveno čaršavom, ležalo je skoro dva sata na samom ulazu u zgradu Uprave, a građani koji su dolazili da završe poslove su bukvalno preskakali leš.

(Izvor: kurir.rs / ikragujevac.com)

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR