недеља, мај 26, 2024
NaslovnaKUVARSpremali smo sataraš na tri načina: Ovo je recept za pravi bećarac!

Spremali smo sataraš na tri načina: Ovo je recept za pravi bećarac!

A, kako vi spremate sataraš ili bećarac?

Glasno razmišljam danas na poslu šta da spremim za ručak. Odjednom mi sine: Spremiću sataraš! I kao da sam ga već napravila, unapred se radujem ručku pričajući koleginicama kako ću na putu ka kući samo da kupim pirinač, jer sve ostalo imama.

Zašta će ti pirinač,“ zbunjeno me pita koleginica.

Kako to: zašta će mi pirinač, pa da dodam u sataraš,“ važno odgovaram ja.

Ona kaže kako se u pravi bećarac ne dodaje pirinač. „Pa šta ti stavljaš u sataraš ako ne stavljaš pirinač,“ čudim se ja.

U našu raspravu uključuju se i ostali iz kancelarije, i gle čuda svako na različit način sprema bećarac a opet ga isto zove: sataraš ili bećarac!

Recept br.1

Sastojci: pola kilograma paprike, pola kilograma paradajza, dve veće glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 2 jaja, veza peršuna, so i biber i začin po ukusu.

Priprema: Izdinsta se luk na malo ulja, zatim se doda beli luk i paprika pa onda i paradajz. Kada sve bude skoro gotovo dodaju se jaja i začini.

Uz ovakav bećarac obavezno se jede beli sir i palenta.

foto: Profimedia

Recept br.2

Sastojci: 3 veće glavice crnog luka, 1/2 kg paprika, 1 kg paradajza, 1 veći patlidžan, 2 šake pirinča, so i biber, i origano, ulje.

Priprema: Na ulju se izdinsta luk, pa se doda paprika. Kada paparika omekša dodaje se patlidžan oljušten i isečen na kockice, zatim se nakon 5 minuta dodaje paradajz sečen na kockice. Sve se dinsta 20ak minuta a onda se u smesu dodaje opran pirinač. Smanji se temperatura na minimum pa se ostavi sataraš da se krčka još jedno 5 minuta, ali poklopljen.

Dodajte so, biber i origano pa sve promešajte.

Uz ovakav bećarac jedu se domaće kobasice.

foto: Bakina kuhinja

Recept br. 3

Sastojci: 1 glavica crnog luka, pola kg paprika, pola kg paradajza, 1 ljuta papričica, so i biber.

Priprema: Dinsta se luk na malo ulja, doda se paprika i ljuta papričica, te paradajz i sve se krčka nekoliko minuta. Zatim se skloni sa ringle i tako „go“ i „čorbast“, bećarac se jede sa kockicama prepečenog hleba.

Svako ko sprema jedan od tri recepta kune se da je taj najbolji. Mi smo probali sva tri recepta i ne možemo da se odlučimo koji nam se više sviđa. Presudićemo do kraja leta!

A, kako vi spremate sataraš ili bećarac?

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR