субота, април 20, 2024
NaslovnaINFOSovilj: RHMZ na vreme objavio upozorenja na oluje, građani i dodatno upozoravani

Sovilj: RHMZ na vreme objavio upozorenja na oluje, građani i dodatno upozoravani

Načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja RHMZ Slobodan Sovilj izjavio je da su upozorenja Zavoda bila blagovremena.Kako je rekao Sovilj za N1 predstavnici i RHMZ-a i Ministarstva unutrašnjih poslova u medijima i na društvenim mrežama dodatno su upozoravali građane da na očekivane nepogode.Sovilj je u pisanoj izjavi reagovao na gostovanje inženjera za bezbednost profesora Vladimira Cvetkovića u Danu uživo na N1, koji je izjavio da su upozorenja na nepogode koja su RHMZ i MUP izdavali bila nedovoljna.

„Ne samo da su upozorenja bila blagovremeno izdata i prosleđena, u okviru svih zakonskih procedura, nego su predstavnici i RHMZ-a i MUP-a kroz permanentnu aktivnost u medijima i na društvenim mrežama dodatno upozoravali građane da su očekivane nepogode takvog intenziteta da ugrožavaju bezbednost ljudi, životinja, kao i da mogu pričiniti značajnu materijalnu štetu„, naveo je Sovilj u pisanoj izjavi.

On ističe da su sva tekstualna upozorenja bila jasno istaknuta i na sajtu RHMZ-a, a da je u okviru meteoalarm servisa nivo upozoravanja bio podignut na najviši mogući (crveni) stepen.

Sovilj podseća da je preliminarno upozorenje, izdato u ponedeljak, 17. jula označilo sredu, petak i subotu kao dane sa velikim rizikom od pojave nepogoda – grada i olujnog vetra, dok je u sredu ujutro u devet sati ono konkretizovano. 

Dodaje da je u kasnim popodnevnim satima istog dana, 19. jula, usledilo hitno meteorološko upozorenje, u kojem se navodi koja područja će u određeno vreme oluja zadesiti.

Ono što još jednom moram da naglasim je to da osim što su upozorenja u realnom vremenu bila prosleđena svim korisnicima RHMZ-a, takođe su trenutno bila objavljivana i na sajtu RHMZ-a, a usled velike medijske zainteresovanosti, gotovo istovremeno su ih u celosti prenosili i mediji kao hitnu vest. Imajući u vidu sve napred navedeno, zaista je nejasno kako je moguće na ovakav način dovoditi građane u zabludu i širiti neistine o radu RHMZ-a i MUP-a koji su preduzeli sve aktivnosti kako bi građani blagovremeno i adekvatno bili upozoreni na nadolazeću nepogodu„, kazao je Sovilj.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR