недеља, јун 16, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJESneg obrao veliki deo ovogodišnjeg roda maline

Sneg obrao veliki deo ovogodišnjeg roda maline

Malinarima ove godine, što bi se rekolo, ništa ne ide na ruku. Pa se tako problemu suvih stabljika u ravničarskim delovima, priključila i šteta od snega u potezima nadmorske visine iznad 650 metara. Malinogorje Zapadne Srbije, u velikom je problemu.

Pored Ariljskih , Ivanjičkih zasada,  slična je situacija u Prijepolju i Novoj Varošia kao i u Užicu. Proizvođači ovog, nekada izuzetno profitablinog voća, polako gube nadu u srpskog seljaka i srpsko selo.

Фотографија корисника Igor Gile Potezica

Evidentno je da proizvodnja maline polako zapada u krizu, kako zbog cene tako vremenskih uslova, i da bez pomoći i neke dugoročne strategije od strane države, poljoprivrednici ovih krajeva i neke buduće genereacije , neće imati šta da proizvedu.

Tokom večeri između utorka i srede u prijepoljskim selima sa većom nadmorskom visinom padao je sneg, koji je doveo do formiranja snežnog pokrivača do 10 centimetara.

Фотографија корисника Igor Gile Potezica

Najviše štete sneg je napravio u komaranskim selima kao i u Babinama , Jabuci , Kamenoj Gori , Aljinovićima pričinjena je šteta na zasadima malina, posebno u malinjacima gde su mladari bili najjači. Visina snežnog pokrivača u ranim jutarnjim časovima bila oko 5-10 centimetara .

Prijepolje Info

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR