Sneg obrao veliki deo ovogodišnjeg roda maline

Malinarima ove godine, što bi se rekolo, ništa ne ide na ruku. Pa se tako problemu suvih stabljika u ravničarskim delovima, priključila i šteta od snega u potezima nadmorske visine iznad 650 metara. Malinogorje Zapadne Srbije, u velikom je problemu.

Pored Ariljskih , Ivanjičkih zasada,  slična je situacija u Prijepolju i Novoj Varošia kao i u Užicu. Proizvođači ovog, nekada izuzetno profitablinog voća, polako gube nadu u srpskog seljaka i srpsko selo.

Фотографија корисника Igor Gile Potezica

Evidentno je da proizvodnja maline polako zapada u krizu, kako zbog cene tako vremenskih uslova, i da bez pomoći i neke dugoročne strategije od strane države, poljoprivrednici ovih krajeva i neke buduće genereacije , neće imati šta da proizvedu.

Tokom večeri između utorka i srede u prijepoljskim selima sa većom nadmorskom visinom padao je sneg, koji je doveo do formiranja snežnog pokrivača do 10 centimetara.

Фотографија корисника Igor Gile Potezica

Najviše štete sneg je napravio u komaranskim selima kao i u Babinama , Jabuci , Kamenoj Gori , Aljinovićima pričinjena je šteta na zasadima malina, posebno u malinjacima gde su mladari bili najjači. Visina snežnog pokrivača u ranim jutarnjim časovima bila oko 5-10 centimetara .

Prijepolje Info

 

Ostavite odgovor