четвртак, фебруар 22, 2024
NaslovnaINFOSjajne vesti za penzionere: Rast penzija biće dvocifren – Poznato i kada...

Sjajne vesti za penzionere: Rast penzija biće dvocifren – Poznato i kada će se znati tačan iznos povećanja

Prema sadašnjim projekcijama i usklađivanjima prema švajcarskoj formuli, rast penzija u januaru će iznositi više od 10 procenata, rekao je danas za Tanjug član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov i dodao da bi tu formulu trebalo nadograditi kako bi penzije mogle bolje da prate privredna i inflaciona kretanja.

Altiparmakov smatra da bi ponder zarada u švajcarskoj formuli, koji sada iznosi 50 odsto, mogao da se poveća na 60 ili 65 procenata, a ponder inflacije smanji na 40 li 35 odsto, ali i da bi trebalo razmotriti da se zbog inflacije rast penzija usklađuje dva puta godišnje.

On naglašava da zbog usklađivanja penzija prema švajcarskoj formuli jednom godišnje penzioneri dobijaju povećanje sa kašnjenjem od oko pola godine.

Švajcarska formula predviđa povećanje penzija na osnovu rasta cena i prosečnih zarada: 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada.

Prema njegovim rečima, tačan iznos povećanja penzija znaće se tek u septembru kada budu poznati svi podaci o kretanju cena i zarada u privredi, ali će svakako biti dvocifren.

„To da će penzije porasti u januaru više od 10 procenata je za sada samo projekcija na osnovu sadašnjih trendova, ali prilično čvrsta projekcija“, kaže Nikola Altiparmakov.

Izvor: www.b92.net

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR