среда, фебруар 28, 2024
NaslovnaSRBIJASAMO ĆETE DA POGORŠATE PREHLADU I GRIP - Izbegavajte ove namirnice kada...

SAMO ĆETE DA POGORŠATE PREHLADU I GRIP – Izbegavajte ove namirnice kada ste bolesni!

Na prve znake prehlade ili gripa, znate šta vam je činiti: kuva se domaća pileće supa, pravi se čaj u koji se dodaje limun ili đumbir; pije se sok od sveže ceđene pomorandže, a citrusi se „gutaju“ u velikim količinama. Znate pravilo da se slaktiši nikako ne smeju koristiti, pogotovo kada imate grlobolju!

Ali da li ste znali da pojedina zdrava hrana može da naškodi vašem, ionako osetljivom zdravlju.

Kad imate grip, prehladu ili groznicu izbegavajte:

Spanać: Smatra se da spanać aktivira ćelije, nazvane mastociti, da oslobašaju histamin i aktiviraju upalni proces, što dodatno pogoršava umor i druge simptome prehlade i gripa.

Orasi: Ova namirnica  sadrži hranljive sastojke koji pomažu telu da se izbori sa infekcijom, poput cinka i vitamina E. Ali možda ćete želeti da se suzdržite od konzumiranja ovog proizvoda u početnoj fazi bolesti, posebno ako imate stomačni virus ili groznicu. Orasi su bogati masnoćom koju telo mora da sagoreva dugo, što može da vam oduzme energiju koja vam je neophodna.

Brokoli: Da ne biste iritirali svoj gastrointestilni trakt, uzmite hranu koja sadrži manje vlakana i koja je lakša za varenje kako bi telo imalo vremena da se bori protiv infekcije.

Kad imate glavobolju, ovo morate da izbegavate: 

Stari sir: Što je namirnica starija to sadrži više histamina, a stari sir je na vrhu te liste. Histamin može da izazove širenje krvnih sudova u mozgu, izazivajući glavobolju ili pogoršavajući stanje.

Fermentirane namirnice: Tiramin i aminokiseline koje se nalaze, na primer, u kiselom kupusu i salatama, mogu dodatno da pokrenu i pogoršaju glavobiolju, jer je nekim ljudima teško da ih razgrade.

Kada vas muči kašalj i grlobolja, izbegavajte ove proizvode: 

Sirovo povrće: zbog toga što vam sirovo povrće može dodatno izgrebati grlo.

Citruse: Ako jedete agrume tokom prehlade to će vas „napuniti“ vitaminom C, ali s druge strane nivo kiselosti koji se nalazi u limunu ili grejpfrutu može dodatno da iziritira grlo.

Umesto toga jedite: jaja u svim oblicima i med (što sirov, što u čaju).

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR