недеља, јул 14, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJERTS o smetlištu, Lim se ne vidi od đubreta, da li je...

RTS o smetlištu, Lim se ne vidi od đubreta, da li je deponija kraj reke zaista jedino rešenje

Kako se živi pored deponije, znaju žitelji Prijepolja. Skoro 20 godina opština nema rešenje za odlaganje smeća. Glavna dobrodošlica svima koji tuda putuju ka Crnoj Gori jeste deponija “Stanjevine” na samoj obali Lima. Nizvodno se nižu divlje deponije koje uništavaju reku, a zajedničko rešenje za odlaganje smeća traže Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Kad ruglo postane obeležje grada – tako Prijepoljci objašnjavaju svoju muku.

“Tu ne mogu da spavam u vikendici, tu smrdi, ne mogu prozor da otvorim. Ja sam tu uredio, možete da pogledate, ja sam velike pare uložio ovde”, rekao je Sačo Gojak iz naselja Zalug.

Ističe da je 40 godina radio po svetu i da da je došao da odmara u penziji i da uživa. Posadio je bagremove i voće ali ističe da smeće guši reku.

Svakoga dana sruči se na Stanjevine oko 40 tona otpada iz Prijepolja i Brodareva, dešavalo se, i opasnog.

Svaki kvadratni metar od oko tri hektara koliko zauzima deponija, odavno je zauzet. Nadležni kažu da čak i kad bi hteli da premeste ovaj otpad, bilo bi potrebno najmanje godinu dana za odvoženje smeća.

I apsurdno je da se lokalna turistička organizacija odlučila da baš na ovom mestu postavi tablu i izreklamira prodaju tradicionalnih proizvoda.

Da je ova lokacija besmislena, oduvek se znalo, te se jedno vreme otpad vozio u Priboj. Ko bi pretpostavio da će privremeni prekid saobraćaja, tokom bombardovanja, smeće trajno vratiti u grad.

“Komunalno preduzeće nema u ovom trenutku rešenje, jedino da obustavimo iznošenje smeća. Znači, mi nemamo drugu lokaciju”, kaže Enis Memišahović, direktor JKP “Lim”.

U Limu ima svačega 

A šta sve nosi Lim, koji blistav ne dolazi ni iz Crne Gore?

U vodi možete naći sve. Od plastičnih flaša, preko uginulih životinja i pitate se kako je moguće da neko u vodu baci, na primer, i delove odbačenog automobila, čitave karoserije.

“Ne znam šta da vam kažem, najveći problem je svest građana”, ističe Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.

Još 2007. uz pomoć Evropske unije, Vlade Švajcarske i državne kase počela su ulaganja u transfer stanicu Banjica, koja bi primala i selektovala otpad Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice. Još ne služi ničemu jer se čeka projektna dokumentacija.

Ljubenko Vasiljević, direktor Regionalne sanitarne deponije “Banjica”, kaže da je rupa progutala oko milion i 200 hiljada evra.

“Doneta je odluka da se ovde napravi transfer stanica sa koje bismo transportovali otpad do Regionalne deponije ‘Duboko’”, navodi

Da li je “Duboko” rešenje 

Užičkoj deponiji “Duboko”, koja već deset godina radi po evropskim standardima, previše je i devet lokalnih samouprava iz kojih prima smeće.

“Sad kako funkcioniše deponija, sa ovom opremom i sa prostorom deponijskim s kojim mi raspolažemo, zaista nije moguće na tu temu ni da razgovaramo”, poručuje Momir Milovanović, direktor Regionalne sanitarne deponije “Duboko”.

Da Duboko ne postane plitko, planira se proširenje. Transport đubreta iz dodatna četiri grada nikako da počne. A i ne isplati se prevoziti smeće čak iz Priboja. Građani već plaćaju cenu svog nemara.

RTS  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3569478/deponija-na-obali-lima-primi-40-tona-otpada-dnevno.html

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR