недеља, јун 16, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJERHMZ UPALIO NOVI ALARM! ZBOG SUDARA TOPLOG I HLADNOG vazduha jedan period...

RHMZ UPALIO NOVI ALARM! ZBOG SUDARA TOPLOG I HLADNOG vazduha jedan period dana će biti NAJKRITIČNIJI!

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će sutra popodne i uveče u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima, doći do pojave obilnih pljuskova sa grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.


Kako se navodi, takvo vreme nastaviće se i u subotu, a preneće se i na ostale delove zemlje. U Prijepolju se u  između petka i subote očekuju obilne padavine i kratkotrajne vremenske nepogode.Kiša će početi oko 18 h po najavi meteorologa.

Prema rečima meteorologa Marka Čubrila, ovakava pojava obično nastaje usled sudara hladonog i toplog vazduha u atmosferi.

Sutra posle podne stiže hladan front sa severozapda Evrope. Kao i uvek leti, sudar hladnog i toplog vazduha izaziva burnu reakciju atmosfere. Zbog toga već sutra posle 14h, prvo na zapadu i jugozapadu Srbije, treba očekivati pojavu grmljavinskih pljuskova koji ponegde mogu prerasti u vremenske nepogode, tačnije, olujan vetar, grad/led, uz velike količine kiše koje za kratko vreme mogu da prouzrokuju lokalne poplave. Promena vremena će tokom dana napredovati od zapada ka istoku i do večernjih časova bi trebala zahvatiti središnje, severne i delom centralne predele Srbije, a u toku noći istočne i jugoistočne predele.

pixabay.com

– Najveća opasnost od vremenskih nepogoda se očekuje od 15h do 19h. U toku noći se očekuju grmljavinski pljuskovi, ali bi opasnost od nepogoda trebala biti nešto niža. U subotu će preovladati umereno do znatno oblačno i osetno svežije povremeno uz kišu i pljuskove, posebno na istoku i severoistoku regiona gde bi i dalje bilo najveće opasnosti od pojave nepogoda – rekao je Čubrilo.

U subotu uveče doći će smirivanja atmosfere i razvedravanja. Ne očekuju se nikakve apokaliptične nepogode, ali jakih oluja može biti te treba preduzeti sve mere opreza u koliko se boravi na otvorenom kao i u koliko vas nevreme zahvati za vreme vožnje – izjavio je on.

Kako su saopštili iz republičkoh hidrometeorološkog zavoda, prema izgledima za narednih sedam dana, u nedelju nas čeka promenljivo oblačno i suvo vreme, a u većini mesta će biti duži sunčani periodi. Od ponedeljka pretežno sunčano uz porast temperature. Krajem perioda naoblačenje i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR