среда, мај 29, 2024
NaslovnaINFORASPRODAJA ZAPLENJENE ROBE U CARINI SRBIJE, POGLEDAJTE ŠTA JE U PONUDI: Farmerke,...

RASPRODAJA ZAPLENJENE ROBE U CARINI SRBIJE, POGLEDAJTE ŠTA JE U PONUDI: Farmerke, jakne, patike, majice, televizori, automobili, motori, čamci! (VIDEO)

BEOGRAD – U carinskim skladištima širom Srbije danas počinje sezona aukcija zaplenjene robe na graničnim prelazima, ali i putevima u našoj zemlji, kažu u Upravi carina.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.

Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije.

 

1 / 11 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na prostoru carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi čuva se, među stotinama drugih automobila, i luksuzni „krajsler“, međutim, ovaj auto se nalazi na poternici Interpola.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija u Carinarnici Beograd.

 

Carinski službenik u ovoj carinarnici Božidar Đurić objašnjava kako teče postupak, od provere sumnjivog vozila i putnika, zaplene, do odluke suda da oduzeta roba ide na doboš.

 

„Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom“.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Obzirom da postupci pred sudovima traju godinama, i „oduzeta roba čeka“ da se ceo slučaj završi i, ili vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.

Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

 

Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerke, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, čekali novu licitaciju, a uništava se zabranjena roba, narkotici, cigarete i kopije poznatih brendova.

 

„Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe“, podseća Djurić.

 

Kaže i da je u toku postupak izrade aplikacije za e-prodaju carinske robe, a cilj izrade ove aplikacije je da se zainteresovanima omogući da licitiraju „iz fotelje“,

a država uveća prihode u svojoj kasi.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija, kažu nadležni.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR