недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOObnova registracije poljoprivrednih gazdinstava – kada je potrebno obnoviti registraciju

Obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava – kada je potrebno obnoviti registraciju

Obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava vrši se od 1. marta do 30. aprila 2019. godine.

Pravilnik o registru poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva je izmenjen krajem prošle i početkom ove godine.

Sve promene koje su nastale u gazdinstvu potrebno je prijaviti i to posebno ako je reč o novim poljoprivrednim kulturama na zemljištu, promenama u broju domaćih životinja, zakupu , ali i proširenju zemljišnih poseda, odnosno upisuju se sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja poljoprivrednu proizvodnju.

Kada je reč o stočarskoj proizvodnji mora se tačno prijaviti vrsta domaćih životinja , brojno stanje, a od prvog maja nosioci poljoprivrednih gazdinstava imaće prilike da prijave promenu na svom imanju ukoliko se desila nakon registracije.

Izmenjenim članom 13. Pravilnika, propisuje se da se obnova vrši samo u slučaju da dođe do promene upisanih podataka koji se odnose na zemljišni fond, osnov korišćenja zemljišta ili fond životinja, i to, u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Da biste obnovili registraciju, Upravi za trezor potrebno je da dostavite podatke koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru.

Obavezno je da dostavite sledeće podatke o:

  • poljoprivrednim kulturama na zemljištu koje se odnose na tekuću godinu
  • vrsti životinja i broju gazdinstava na kojima se životinje drže ili uzgajaju
  • promeni zemljišnog poseda i osnovi korišćenja zemljišta (npr. katastarska veličina, katastarska kultura, vlasništvo, zakup i sl.)

Prilikom obnove registracije poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili nepoljoprivrednim aktivnostima ne dostavlja podatke iz stava 2. tačke 1. i 2. ovog člana, osim u slučaju kada se to lice istovremeno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom.

Ako posle isteka roka za obnovu registracije iz stava 1. ovog člana dodje do promene poljoprivredne kulture na zemljištu, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva dužan je da izvrši ispravku ovih podataka do 31. maja tekuće godine.

Poljoprivredno gazdinstvo koje ne izvrši obnovu registracije, a došlo je do promene nekog od podataka čija promena uslovljava obavezu obnove registracije, prelazi u pasivan status.

Poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u pasivnom statusu neće moći da konkurišu za podsticaje iz oblasti poljoprivrede.

Zahtev za ostvarivanje podsticaja koji je podnet od strane poljoprivrednog gazdinstva koje se nalazi u pasivnom statusu, odbacuje se bez razmatranja.

 

Priredila: MPapić   https://www.boljazemlja.com

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR