четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaINFOPROSVETARI BESNI ZBOG NOVOG PRAVILA: Ako đak dobije jedinicu, profesor ide na...

PROSVETARI BESNI ZBOG NOVOG PRAVILA: Ako đak dobije jedinicu, profesor ide na popravni

Pre nešto više od nedelju dana obelodanjena promena koju donosi član 82 dopunjenog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i u javnosti je stvorena klima negodovanja i sukoba interesa roditelja i nastavnika.

Ovim spornim članom je predviđeno je da osnovci, srednjoškolci i njihovi roditelji mogu uputiti prigovor na ocenu koju je tokom školske godine dao neki od nastavnika, ili zaključio na kraju prvog i drugog polugođa.

Takođe, ovom izmenom data im je i mogućnost prigovore na ispit ukoliko je reč o vanrednom školovanju. Buniti se mogu i protiv ocena iz vladanja, a ukoliko direktor, stručni saradnik i stešina odeljenja ocene da li je prigovor osnovan vraćaju ga odeljenskom veću na ponovno razmatranje.

Nastavnik pod nadzorom

Đaci i roditelji mogu izreći prigovor tri dana od upisivanja ocene u dnevnik, odnosno u đačku knjižicu ili svedočanstvo. Potom se žale direktoru koji je dužan da za tri dana dostavi rešenje nastavniku, a u koliko na njemu piše da je prigovor osnovan, direktor će poništiti odluku nastavnika zbog čega će ovaj biti izložen dodatnom nadzoru svog rada i metoda ocenjivanja.

Nakon poništenja ocene direktor formira komisiju koja će ponovo proveravati znanje učenika, ali i pratiti njegovo ponovno ocenjivanje.

Profesori su zbog navedenih promena besni, jer prema njihovim tvrdnjama, predviđene novine ZOSOV-a dovode do diskreditovanja njihovog rada i načina ocenjivanja, te je već sada Forum stručnih škola Beograda najavio protest u kome će im se možda pridružiti i Forum gimnazija.

– Još nismo ništa konkretno razgovarali, ali postoji mogućnost za saradnju – kaže za “Blic” predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov i dodaje se ovom uvedenom novinom povećava i broj nastavnika na seminarima, jer je čuvenim članom 82 predivđeno nastavnikovo učestovanje na seminarima nakon poništenja ocene.

Sada će profesori davati blaže ocene

Kako tvrde profesori, novine koje se unose dovode do toga da njihovo ocenjivanje postane blaže.

– Čini mi se da žele da profesori idu linijom manjeg otpora, da daju bolje ocene i da tako ne dovode u pitanje svoj rad ni na koji način, što znači da đaci imaju sve više prava, a manje se trude – zaključuje Markov.

Podsećamo jedna od novina ZOSOV-a je i Pravilnik o ocenjivanju koji će morati da poštuju nastavnici svih škola. Pravilnikom je predviđeno da osim što se kontrolni mora najaviti pet dana unapred, može se zatražiti i poništavanje rezultata ukoliko više od polovine dobije negativnu ocenu, a predviđene su i okolnosti u kojima učenik može da poništi ocenu.

Kada je reč o usmenim proverama i pismenim postignućima u trajanju do 15 minuta one se rade bez najave, da bi utvrdila ostavarenost cilja i časa i savladanosti dela realizovanih programskih sadržaja. Ocena ovih testova ne bi trebalo da se nigde ne unose, pa tako i da ne utiču na krajnju ocenu.

Ključne stavke u pravilniku o ocenjivanju:

– Kontrolni mora da se najavi pet dana unapred

– Ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on se automatski poništava, a direktor može natavnika da pošalje na dodatno usavršavanje

– Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava

– U toku časa nastavnici imaju pravo da đacima zadaju petnaestominutni test čija ocena ne ulazi u dnevnik. To je samo rekapitulacija onogo što su deca usvojila u toku prethodnih 30 minuta tog časa

– Na sajtu škola javno mora da bude objavljen raspored kontrolnih i pismenih zadataka

– Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene. Na primer, ako učenik ima sve petice, a recimo da je počinio vršnjačko nasilje da i da zato ima jedinicu iz vladanja, to što je odličan đak ne može da utiče na to da mu se promeni ocena iz vladanja

Izvor: Blic

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR