недеља, јун 16, 2024
NaslovnaSRBIJAI OVO SE DEŠAVA - izvršitelji popisali stvari za dug koji...

I OVO SE DEŠAVA – izvršitelji popisali stvari za dug koji je platio još 2016. godine (FOTO + VIDEO)

Zaječarcu Davoru Petroviću 7. marta 2019. godine izvršitelji su pokucali na vrata i popisali stvari zbog navodnog duga koji je imao prema „Triglav osiguranju“ još od pre nekoliko godina. Dug od 17.750 dinara je, međutim, kako Petrović ističe platio još 12. novembra 2016. godine, pa mu nije jasno kako naime tog duga koji je platio još pre 3 godine. izvršitelji danas popisuju stvari.

Još 2009. godine u Leskovcu Davor Petrović ogrebao je tuđi auto zbog čega je od strane „Triglav osiguranja“ tužen i na osnovu presude od 7.11.2016. godine morao da plati dug od 17.750 dinara.

Pomenuti dug Petrović je platio samo pet dana po prijemu rešenja presude.

26. jula 2017. godine njemu  na naplatu stižu i sudske takse u iznosu od 390 i 870 dinara, koje uredno plaća.

Međutim, 9. maja 2018. godine od strane izvršiteljke Aleksandra Antić iz Leskovca Davoru Petroviću biva dostavljen zaključak o sprovođenju izvršnog postupka, ponovo na kontu duga od 17.750 dinara, koji je podsećamo platio još novembra 2016. godine.

“ Prvog marta 2019. godine na adresi na kojoj trenutno stanujem policija dolazi da proveri da li i dalje živim, a već 7. marta  na vrata mi kucaju izvršitelji koji mi popisuju stvari.

Nije mi jasno kako tri godine nakon plaćanja duga, ja i dalje nekom nešto dugujem i zbog čega se u zaključku o sprovođenju izvršenja i dalje navodi dug od 17.750 dinara koji sam platio“, istakao je Petrović za portal „Zaječar online“.

Pogledajte snimak dolaska izvršitelja kod Davora Petrovića iz Zaječara:

Dušan Ilić izvršitelj iz Zaječara za naš portal navodi da je on u svojstvu izvršitelja 7. marta postupio samo po zamolnici kolegenice Aleksandre Antić iz Leskovca, koja je na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Leskovcu pod br. 6294/2016 od 7.10.2016. godine sprovela izvršni postupak protiv dužnika Davora Petrovića iz Zaječara.

„Postoji neko dugovanje i taj predmet vodi koleginica Aleksandra Antić iz Leskovca.

Ukoliko je Aleksandri dostavljen dokaz o uplati, ona to treba da dostavi poveriocu, odnosno „Triglav osiguranju“ kako bi se oni izjasnili o tome.

U ovom slučaju mi nismo dobili dokaz o uplati.

Čak i kada dobijemo dokaz, ne možemo da znamo da li se ta uplata odnosi na period kada je lice utuženo ili na neki prethodni period. Da li je reč u glavnici duga ili ne.

Moj zadatak bio je samo da izvršim popis početkom marta po osnovu zamolnice koleginice iz Leskovca i ja sam moj posao morao da obavim“, istakao je Ilić za „Zaječar online“.

Davor Petrović navodi da je u nekoliko navrata i pismenim putem, ali i telefonom lično izvršiteljku Aleksandru Antić upoznao sa činjenicom da je pomenuti dug platio, o čemu svedoče i dokazi u vidu mejla i snimljenog telefonskog razgovora.

Međutim, jedini odgovor koji je od Aleksandre dobio bio je:

“ U pitanju je dugovanje po osnovu presude P.br.22686/2013 na osnovu koje je doneto rešenje o izvršenju Osnovnog suda u Leskovcu II 6294/2016 od 07.10.2016.god. i potvrđeno rešenjem Višeg suda kojim je Vaša žalba odbijena.

Rešenje o izvršenju ste lično primili još 07.11.2016.god.

Ukoliko je bilo nekih uplata na račun izvršnog poverioca u međuvremenu, molimo da nam dostavite pismeni dokaz o tome.

Napominjem da ukoliko je bilo nekih uplata nakon donošenja rešenja o izvršenju, u obavezi ste da platite i troškove izvršenja pred sudom i javnim izvršiteljem“, napisala Antić Petroviću u mejlu.

U vezi sa slučajem Davora Petrovića kontaktirali smo i Akcionarsko društvo „Triglav osiguranje“ u Beogradu.

Vesna Redaković, iz Triglav osiguranja potvrdila nam je da je Davor imao štetu još 2010. godine i da je s njihove strane utužen na iznos od 17.750 dinara, kao i da je pomenuti iznos uplatio.

Međutim, prema njenim rečima, tužba je pokrenuta još 2013. godine, a Petrović je novembra 2016-te platio samo glavnicu duga.

“ To znači da smo mi tužbom iz 2016. godine tražili kamatu na iznos od 17.750 dinara plus iznos parničnih troškova!

Ja sam mu pisala opomene, ali onana to nije odreagovao i onda smo predmet predali advokatu Vukoviću 2015. godine.

Aadvokat je 2016.godine slučaj preneo izvršiteljima u Leskovcu“, napominje Redaković.

Prema njenim rečima, reč je o dva odvojena postupka: o jednom koji se odnosi na glavnicu duga i drugom postupku u kome se potražuje kamata + parnični troškovi za navedeni postupak.

Ako je tako nejasno i dalje ostaje zašto se u Zaključku o sprovođenju izvršenja na osnovu koga su delovali izvršitelji iz Zaječara početkom marta ove godine i dalje pominje novčano potraživanje od 17.750 dinara na ime glavnog duga ukoliko je taj dug plaćen?

Vesna Redaković iz “ Triglav osiguranja“ nije imala odgovor na pomenuto pitanje, ali je obećala da će slučaj istražiti u toku narednih dana.

Međutim pitanje je da li će tada Davor pomenuti izvršni postupak moći da stopira i šta će biti sa njegovim propisanim stvarima?

Zbog celokupne situacije zaječarcu Davoru Petroviću je nedavno i pozlilo, pa je kako ističe dobio i povišeni krvni pritisak zbog čega u poslednjih nekoliko dana oseća jake tegobe. U izveštaju lekara specijaliste, razlog je stres.

I na kraju ostaje pitanje, da li u slučaju greške nastale od strane Akcionarskog društva za osiguranje „Triglav“, Osnovnog suda u Leskovcu ili javnih izvršitelja postoji pravni lek i kome u tom slučaju Davor Petrović treba da se obrati za pomoć?

Na kraju, Petrović se pita postoji li u državi Srbiji sistem koji bi u ovom slučaju mogao da zaštiti pojedinca ili ne?

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR