уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOPromenjeni uslovi za prelazak na onlajn nastavu; testiranje dece samo uz saglasnost...

Promenjeni uslovi za prelazak na onlajn nastavu; testiranje dece samo uz saglasnost roditelja

Ministar prosvete izjavio je danas da je, na sastanku sa predstavnicima Batuta doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, ta grupa prelazi na onlajn nastavu.

Ministar je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju i zamolio da se ta tema ne politizuje.

Nije obrazovni sistem taj koji izaziva transmisiju korona virusa, naglasio je Ružić i da zato ne treba diskriminisati škole, a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van škola.

Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto (od ukupno 1,1 miliona đaka), a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

“Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku”, rekao je Ružić i dodao da na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara treba doneti i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Ističe da je cilj da nastava funkcioniše na redovan način, kao i da smatra da oni koji su vakcinisani ne treba da budu diskriminisani, zbog čega je u toku i priprema uvođenja kovid sertifikata.

To je jedino logično rešenje i treba da podignemo nivo vakcinisanih.

Testiranje dece u školi bilo bi samo uz saglasnost roditelja

Ružić je izjavio danas da bi testiranje dece u školama moglo da bude samo uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, ali da to još nije moguće uraditi, jer postoji otpor roditelja.

Kazao je da to još nije moguće uraditi, jer je video da ima puno otpora roditelja na društvenim mrežama i naglasio da bi to svakako bilo samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, kao i da bi tome prethodilo praćenje eventualnih simptoma i merenje temperature.

foto:ilustracija

Izvor:zelenaucionica.com

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR