четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOInflacija će se smiriti na jesen 2022. godine

Inflacija će se smiriti na jesen 2022. godine

Inflacija u Srbiji je posledica globalnog rasta cena zbog pokretanja ekonomije, posle udarnog talasa pandemije korona virusa i smiriće se na jesen 2022. godine, rekao je danas ekonomista Saša Đogović.

„Rast cena u svetu, pa i u Srbiji podstaknut je rastom tražnje zbog pokretanja ekonomije, zbog čega su povećane i cene nafte i transporta. Istovremeno rastu i cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zbog loših vremenskih prilika i pada proizvodnje, a inflacija će se smiriti na jesen sledeće godine kada se stabilizuju tražnja i cena nafte”, rekao je Đogović za Betu.

On je kazao da je suša u Srbiji smanjila proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane, da je, na primer u Švajcarskoj, kiša uništila pšenicu, a zajednička posledica je smanjena ponuda i poskupljenje.

Dodao je da ovogodišnja inflacija nije bolest srpske privrede, već da je okidač za rast cena u svetu bila pandemija koja je najpre oborila, a zatim pokrenula tražnju.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je, kako je saopštila Narodna banka, u avgustu iznosila 4,3 odsto i manja je od međugodišnje inflacije u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope – u Mađarskoj je iznosila 4,9 odsto, u Rumuniji 5,3 odsto, a u Poljskoj 5,5 odsto. Neznatno nižu međugodišnju inflaciju od Srbije u avgustu imala je jedino Češka, gde je međugodišnja ukupna inflacija iznosila 4,1 odsto.

Đogović je rekao da je inflacija u Srbiji porasla jer „nije izolovano ostrvo” i da ne treba očekivati novo „zamrzavanje” tražnje zbog razbuktavanja pandemije jer svetske ekonomije ne planiraju novo zatvaranje i oteženo i smanjeno poslovanje privrede, već pribegavaju raznim modelima obuzdavanja infekcije koronavirusa.

Mnoge zemlje u svetu, kako je rekao, pribegavaju stimulaciji vakcinacije i uvođenju raznih potvrda kojima se ograničava kretanje nevakcinisanih građana, ali ne planiraju novo zaustavljanje ekonomije.

Ocenio je da država može jedino da, radi smirivanja rasta cena pojedinih prehrambenih proizvoda, interveniše i plasira robu na tržište iz robnih rezervi, čime bi se povećala ponuda i zaustavio rast cena.

„Moguće je, na primer, izneti jestivo ulje iz robnih rezervi i zaustaviti rast cene tog ili nekog drugog proizvoda”, rekao je Đogović.

Izvor: kamatica.com

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR