уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOPROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA u Loznici

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA u Loznici

Zbog obilnih padavina izlila se rijeka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava, kaže za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.Фотографија корисника Nenad Jovic

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih rijeka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.Фотографија корисника Nenad Jovic

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.Фотографија корисника Marija Ristanovic

„Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Sada ćemo na sednici Štaba za vanredne situacije uvesti vanrednu situaciju, kako bismo preduzeli sve mere za odbranu od poplava. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompleto podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništo i za sada sve držimo pod kotrolnom“, rekao je Petrović za Tanjug.Фотографија корисника Jelena Radic Ilic

On je dodao da je na terenu devet ekipa, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Srbijavoda, sa čijim je direktorom, kaže, u stalnom kontaktu i koji je sada u Osečini.

„Preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ljude i imovinu i sve što je moguće u branjenom delu. Postoje delovi rečnih korita šrirom Srbije koji su u tzv. nebranjenom delu“, do dao je Petrović.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Zbog izlivanja reke Jadar, u opštinu Osečina upućene su dodatne snage Sektora za vanredne situacije i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene, saopšteno je iz MUP Srbije.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, dodaje se u saopštenju.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. U lečilištu se trenutno nalazi 26 gostiju i zaposlenih.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je uprozorenje u kome se navodi da se u zapadnoj Srbiji do utorka ujutru očekuje više od 60 milimetara padavina.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR