недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOProglašen crveni meteo alarm za 17. i 18. januar za Prijepolje, od...

Proglašen crveni meteo alarm za 17. i 18. januar za Prijepolje, od subote sneg

Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi. Stoji na sajtu meteoalarm.rs za 17. i 18. januar.

Zima je konačno odlučila da dođe u Srbiju, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, neverovatnih 20 stepeni, koliko se predviđa da će biti u sredu, od petka bi u pojedinim delovima zemlje mogla da padne veća količina snega.

RHMZ navodi da će od danas do četvrtka biti toplo i vetrovito vreme uz česta naoblačenja, s kišom, ponegde i plјuskovima. U Prijepolju se očekuje preko 40 mm kiše.

Prema meteorološkim proračunima, drastična promena vremena očekuje se u petak.

– U petak od jutarnjih sati sneg će početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima. U Prijepolju, zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač – stoji u upozorenju.

Osim najavljene promene vremena, tokom narednih dana u pojedinim delovima zemlje duvaće i jak vetar.

– Oblačnost sa Jadrana usloviće u toku sedmice veliku količinu padavina, pre svega na području BiH i Crne Gore. Najviše kiše u Crnoj Gori će pasti u utorak i sredu (17-18. 1.), kada se očekuje od 100 – 150 l/m2, lokalno i više. Ova zona sa obilnom kišom svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije, kao i jugozapadnu Srbiju (južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar prema granici sa Crnom Gorom) i na tom području usloviti preko 40 l/m2, za 24 h. Dodatna nepovoljnost je ta što padavine u Crnoj Gori neće prestati sve do nedelje (22. 1.), što će predstavljati dodatni pritisak na vodotoke koji dolaze sa tog područja .

Sa padom temperature, u petak i narednog vikenda (20-22. 1.) kiša će preći u sneg u većini krajeva, a snežni pokrivač će se prvo formirati u jugozapadnoj, zapadnoj i severozapadnoj Srbiji. Situacija je u daljem praćenju i na dnevnom nivou ćemo izdavati najnovija meteorološka upozorenja na količinu padavina, a krajem sedmice i na pojavu snega .

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR