четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaTURIZAMPrijepolje s turistima, a bez hotela

Prijepolje s turistima, a bez hotela

Prijepolje – Probudio se poslednjih godina turizam u živopisnom prijepoljskom kraju, darovi očuvane ovdašnje prirode sve više mame modernog gosta. Svi su puni utisaka kad posete jedinstveni dragulj manastir Mileševu, udahnu svežinu pored slapova Sopotnice, popiju čistu vodu sa jednog od desetine izvora u Kamenoj Gori, „selu stogodišnjaka“, dođu na rafting Limom ili vide prijepoljski muzej ovenčan evropskim priznanjima.

Ali primećen je nedostatak. Mnogo je gostiju u obilasku ovog kraja, a znatno manje na smeštaju: u konacima i domaćoj radinosti. Neki odavde odlaze na spavanje u hotele na Zlatiboru ili Zlataru. Nedostaje Prijepolju i okolini kvalitetan hotel.

Jedini veći smeštajni kapaciteti jesu konaci manastira Mileševa, dobro opremljeni, a kategorisanih soba u domaćoj radinosti ima na Kamenoj gori (gde je i šumska kuća „Srbijašuma“), u Sopotnici i drugde. Nekad jedini prijepoljski hotel „Mileševa“, koji je poslednjih godina imao status konačišta, trenutno je zatvoren zbog sudskog spora oko vlasništva. Potreba za kvalitetnim hotelom je realna, jer ne možemo da ugostimo veće grupe. Jednodnevni izleti gostiju u prijepoljski kraj sa Zlatibora i Zlatara nisu dovoljni, imamo znatno više od onoga što bi se videlo u jednom danu.

Sve je više posetilaca u ovom kraju koji traže bolji smeštaj. Potreban nam je makar jedan komforan hotel, nosilac kvalitetnog smeštaja, da bismo, uz ostalo, zadržali i mnoge tranzitne turiste. Mislim da je Jabuka idealno mesto za takav objekat. Tu uz magistralu, blizu graničnog prelaza, nekad je bio centar pionirskog turizma u bivšoj SFRJ, postoji infrastruktura. Jesu nekadašnji objekti na Jabuci dotrajali i odavno zatvoreni, ali prevelika ulaganja nisu potrebna u njihovo renoviranje, za jedno moderno hotelsko zdanje .

Bilo je i razmišljanja da se možda na Kamenoj Gori, selu dugovečnih žitelja, napravi kakav komforniji objekat za turiste. Kamena Gora je najlepše selo u prijepoljskoj opštini, dvadesetak kilometara udaljeno od Prijepolja. U postupku je proglašenje ovog odredišta, koje je između dva svetska rata ozvaničeno kao vazdušna banja, predelom izuzetnih odlika.

Kažu da Kamenu goru pohode mnogi tragači za lepotom i doživljajem, nadleću je paraglajderi, u bezdane i pećine spuštaju se speleolozi, planinari pohode ove visine. Na njenom prostoru ima više desetina vodom bogatih izvora. Nad Kamenom gorom dominira bor star, po predanju, oko četiri veka.

Te i druge prijepoljske lepote vrlo su značajne u turističkoj ponudi ovog dela države, ali još uvek nedovoljno prepoznatljive. Stoga se poslednjih godina intenzivno radi da ljubitelji odmora, domaći i strani, što više saznaju o ovim odredištima.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR