субота, 1 априла, 2023
HomePRIBOJПрибојци на зимској школи пољопривредника у Пожеги

Прибојци на зимској школи пољопривредника у Пожеги

Као и ранијих година, Зимска школа за пољопривреднике одржана је у Пољопривредној школи „Љубо Мићић“ у Пожеги од 7. до 9. фебруара. Тродневној едукацији из готово свих области пољопривреде, присуствовали пољопривредnици из готово свих општина Златиборског округа. Међу њима била је и петочлана делегација пољопривредника из општине Прибој.

Теме су биле, од увек актуелне аграрне политике, субвениција и здругарства, преко ратарства, повртарства, воћарства и сточарства, до пчеларства и заштите биља, са посебним акцентом на органску пољопривреде. Предавачи су били еминентни професори и стручњаци са готово свих факултета и института у нашој земљи.

Овогодишњу зимску школу за пољопривреднике под називом „Како оживети село“ отворио је председник општине Пожега Ђорђе Никитовић, а чину свечаног отварања присуствовали су и представници Министарства пољопривреде и регионалног развоја, Привредне коморе и Задружног савеза Ужица и Србије, Региоаналне развојне агенције Златибор и Регионалне пољопривреде стручне и саветодавне службе из Ужица.

О аграрној политици, субвенцијама и подстицајима државе у пољопривреди говорили су државни секратари у Минитарству пољопривреде Велимир Станојевић и Дарко Божић, а о све актуелнијем задругарству и у пољопривреди Никола Михајиловић, председник Задружног савеза Србије.

Скупу је присуствовао и академик Драгон Шкорић, председник Националног тима за Препород села Србије.

Тродневни рад Седме зимске за пољопривреднике у Пожеги, својим наступима, употпунили су и књижевни ствараоци који живе на селу али се баве и неком граном пољопривреде, као што су песникиња из Прањана Љиљана Браловић и народни уметник Драгиша Симић из Мионице, али и чувари народне традиције из града домаћина, чланови удружења Књегиња Љубица и трубачки оркестар Маје Илић.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR