недеља, јун 16, 2024
NaslovnaPRIBOJПрибој и Бијело Поље кроз прекограничну сарадњу уклањају дивље депоније чистећи реку...

Прибој и Бијело Поље кроз прекограничну сарадњу уклањају дивље депоније чистећи реку Лим

У црногорској општини Бијело Поље, 12. марта одржана је презентација пројекта „Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности“. Ради се о заједничком пројекту општина Прибој и Бијело Поље, ЈКП „Услуга“ Прибој“ и НВО Еуромост из Бијелог Поља, који се финансира од стране Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020.

Председник општине Бијело Поље Петар Смоловић, казао је да ће се кроз овај пројекат идентификовати најкритичнија места на реци Лим, очистити и затворити илегална одлагалишта смећа, али и извршити озељењавање загађених површина и вршити стални надзор од стране службеника комуналне полиције. Укупна вредност овог пројекта је 157.000 евра, од чега је донација Европске Уније 133.000.

”Овај пројекат је само почетак шире заједничке акције у коју, као највећи град на Лиму, желимо да у наредном периоду укључимо и друге општине из Црне горе и Србије, како бисмо имали чистију заједничку реку и здрав живот” казао је Смоловић. Према његовим речима тиме ће се подићи свест становништва о штетности бацања разног отпада у воду.

Заједничкој презентацији пројекта присуствовао је и заменик председника општине Прибој, Саша Василић. Он је изразио очекивање да ће општине Бијело Поље и Прибој заједничим снагама допринети побољшању стања екологије, посебно када је река Лим у питању.

”Посебно ми је задовљство што смо данас овде и што ћемо у будућности решити неке еколошке проблеме. Ми у Србији имамо доста проблема по питању екологије у сливу реке Лим и дивљих депонија на подручју Пријепоља и Прибоја и наш је задатак да поред овог пројекта учинимо све што је у нашој моћи да те велике проблеме решимо. Искуство општине Бијело Поље је од великог значаја за нас с обзиром да сте по питању пројекта колектора урадили доста. Надамо се да ће река Лим бити чиста као некада” изјавио је Василић.

Пројекат траје 12 месеци, а уговор је потписан 30. децембра 2018. године и трајаће до 30. децембра 2019.године. Реализација пројекта ће почети чим временски услови дозволе.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR