уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOPreminuo doktor, hirurg dr Edin Mutevelić Didi

Preminuo doktor, hirurg dr Edin Mutevelić Didi

U 70. godini života preminuo je dr Edin Mutevelić Didi, hirurg u penziji. Svojim radom ostavio veliki pečat u užičkoj bolnici i u bolnici u Priboju

Dr Didi je bio omiljeni lekar pacijentima ne samo u Užicu, već u celom Zlatiborskom okrugu i Srbiji, kolege su ga ili volele ili nisu volele, ali su ga poštovale. On je čovek koji je svojim radom ostavio veliki pečat u užičkoj bolnici i u bolnici u Priboju.

Samosvestan i čovek širokih razmišljanja, često je u životu upadao u neprilike, iskakao iz sistema, da bi na kraju ostao dostojan sam sebe. Tokom njegovog života pratili su ga uspesi, ali i afere, pa je često bio na meti javnosti i novinara. Mnogi su ga kritikovali, ali više je bilo onih koji su ga bodrili i davali podršku, naročito njegovi pacijenti koji su stalno bili uz njega, zahvalni što im je spasao živote i borio za njihova prava.

Dr Didi je rođen 1953. godine u Sarajevu u veoma dobrostojećoj i obrazovanoj porodici. Posle završenih studija u Sarajevu 1977. godine doselio se u Užicu gde je sa svojom ljubavi sa fakulteta dr Mirom osnovao porodicu. Odmah je zaposlenje dobio u užičkoj bolnici, a potom je završio specijalizaciju za hirurga, a zatim subspecijalizaciju za karcinom dojke. Tu je proveo svoj radni vek, sa povremenim odlaskom u bolnicu u Priboj.

Dr Didija će mnogi pamtiti. U užičkoj bolnici je ostao zapamćen po operaciji pacijenktinje iz čije je dojke izvadio tumor težak 6 kg, kao i pacijent sa čijeg je lica skinuo tumor veličine fudbalske lopte. Došao je na udar na javnosti kada je dečaku spasao život što mu je operisao slepo crevo. Tri dečija hirurga su se razbolela i nijedan nije radio, a pod teškom upalom slepog creva u bolnicu su roditelji doveli dečaka.

Nije bilo ni saniteta da ga odmah pošalju za Beograd, jer su svi bili u tranzitu. Bilo je ili da se čeka sanitet i da vreme otkucava poslednje minute dečaka ili da se odmah operiše. Dr Didi je uz saglasnost roditelja izvršio uspešnu operaciju i spasio život dečaku. Za to je bio suspendovan tri meseca.

Zatvorio se sa pacijentima u salu, nije bilo geze za operacije

Njega javnost pamti kada se 2010. godine zatvorio sa šest pacijenata u hiruršku salu, jer nije bilo gaze za operacije, te su danima operacije odlagane. Afera koja je pratila ovog doktora je kada je na svojoj FB stranici objavio video snimak (uz saglasnost pacijenta) kako operiše pacijenta u pribojskoj bolnici, odnosno kako vadi nož iz grudi pacijenta, koji je sam sebi zabio.

Taj snimak dug 12 minuta uzburkao je srpsku javnost, a dr Didi je to uradio, kako je rekao, da bi
skrenuo pažnju u kakvim uslovima radi hirurško odeljenje užičke bolnice. On je tada uzeo odmor i otišao u tu bolnicu, gde je spavao i hranio se sa pacijentima.

Stigle su mnoge osude javnosti zbog tog snimka, bio je na raznim komisijama, ispitivanjima, ali kada mu je stigla podrška od lekarskih komora iz Evrope i ponuda da sa svojim kolegama koji su mu pomagali u toj operaciji ode za Australiju, sve se stišalo. U Australiji i Americi vrsni doktori su puštali taj snimak kao primer u kakvim teškim uslovima jedan hirurg može da izvede tešku operaciju. Nakon tog incidenta bolnica u Priboju je dobila specijalizacije, sanitet i obnovljeni su mokri čvorovi u bloku.

Njegova strast su bili ribolov i priroda

I u privatnom životu Dr Didi je bio veliki čovek. Voleli su ga Užičani, a i on njih, pa se često viđao u užičkom kafićima. Pored hirurgije voleo je da proba mnoge druge poslove. Govorio je da jako malo spava, pa ima vremena i energije za mnoge stvari. Bavio se tovom junadi, branjem pečuraka, otkupom šumskih plodova, otkupljivao maline i imao hladnjaču, pa držao farmu ovaca na Tari, kupovao je, reparirao i prodavao oldtajemere… Strast su mu bili ribolov i priroda.

– Ja jesam autohtoni Sarajlija, ali sam naturalizovani Užičanin. Imao sam mnogo prilika da odem odavde, ali ne mogu, zbog silnih sadržaja kojima sam ispunio život, da u tome sada uživam, kada za dve do tri godine odem u penziju. Ovde ću biti sahranjen i nadam se da će mi kada budem umro neko napraviti In memoriam i da kaže ispustio dušu naš Užičanin Didi Mutevelić. Na to bih bio ponosan.

Jako volim Užice, obožavam ovaj grad, a i mene ljudi vole. Jedan sam od retkih doktora kojeg ćete videti na trgu, bilo gde u kafani… – rekao je dr Didi u intervju za jedan užički lokalni list pre nekoliko godina.

informer.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR