недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOI dalje pojačana kontrola saobraćaja kod škola: Voze prebrzo, pijani, pretiču preko...

I dalje pojačana kontrola saobraćaja kod škola: Voze prebrzo, pijani, pretiču preko pune linije…

Policija i dalje pojačano kontroliše saobraćaj u zonama škola, a prvi rezultati pokazuju da je otkriveno 2.500 prekršaja, uglavnom lakše prirode.

Kada je reč o prvoj nedelji akcije koju sprovodimo u zonama škole, utisak je da je daleko manji broj prekršaja nego što je to bio slučaj početkom školske godine u septembru„, rekao je za Tanjug major Aleksandar Radenković, ispred Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Prvi rezultati pokazuju da je otkriveno 2.500 prekršaja, uglavnom ne onih težih. Reč je prekršajima prekoračenja brzine, nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i 100 prekršaja nepropisnog parkiranja, rekao je Radenković. Kako navodi, bilo je i izuzetaka.

Na teritoriji Brusa imali smo nesvakidašnji slučaj da je vozač u zoni škole vozio brzinom oko 100 kilometara na čas sa 1,05 promila alkohola u organizmu, pritom je preticao dva vozila preko pune linije, a govorimo o zoni škole. Pored toga, na teritoriji Ljiga, vozač koji je vozio brzinom oko 100 kilometara na čas i u Smederevu gde je vozač vozio bez vozačke dozvole i pod zabranom upravljanja motornim vozilom, a takvom vozaču svakako nije mesto u saobraćaju, pogotovo ne u zoni škole„, rekao je Radenković.

Ono što je daleko važnije od broja prekršaja je da nije bilo težih saobraćajnih nezgoda, kaže on.

Konkretno, za ovih nedelju dana smo imali sedam uglavnom lakših saobraćajnih nezgoda – četiri sa malom materijalnom štetom i tri sa lakim telesnim povredama u kojima nisu učestvovala deca, što je najvažnije„, rekao je Radenković.

Kaže da akcija u zonama škole nije vremenski oročena.

„Mi ćemo biti u zonama škole i u narednom periodu, a kada je reč o aktivnostima u zonama škole, tokom cele godine ih sprovodimo. Fokus je na onim prekršajima kojima se ugrožava bezbednost dece, a to je prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje u zonama škole i način na koji roditelji prevoze decu u svojim vozilima„, rekao je Radenković.

Do kraja februara, kako je najavio, sprovodiće akciju koja u fokus stavlja pešake, a koja je počela 15. decembra.

Razlog je što su pešaci u tom periodu godine najugroženiji i, nažalost, prethodnih nekoliko dana imali smo niz saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali pešaci. Od početka godina je osam poginulih pešaka, dva na pešačkom prelazu, a u prethodnih nekoliko dana bilo je tri nezgode. Otkrili smo 4.000 prekršaja prekoračenja brzine u zonama pešačkih prelaza, 420 prekršaja su učinili pešaci„, rekao je Radenković.

Autor Tanjug

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR