недеља, мај 26, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEPravo službenosti puta

Pravo službenosti puta

Prilikom fizičke deobe parcele, suvlasnici moraju povesti računa o prilasku fizički podeljenim delovima. Dok je parcela nepodeljena, suvlasnici imaju pravo da prelaze preko cele parcele i da je celu koriste kao put. Posle podele, vlasnici ne mogu da prelaze preko susednih parcela bez ustanovljenog prava službenosti.

Ukoliko podeljeni delovi izlaze na postojeći put, ovaj problem se ne pojavljuje. Ako ne dođe do sporazumnog konstituisanja službenosti puta na fizički odvojenim delovima, odluku će doneti sud. Ova službenost može da se stekne i održajem. Službenost puta je stvarna službenost, koja je vezana za nepokretnost i prelazi na drugog titulara samo sa prelaskom prava svojine ili prava korišćenja na nepokretnosti. Stvarna službenost mora se obavljati tako da se najmanje opterećuje nepokretnost (poslužno dobro).

Screenshot_2019-08-17 GEOPORTAL

Prekid na putu radi izvođenja građevinskih radova moguć je uz građevinsku dozvolu i saglasnost građevinskog ispektora kome je u obavezi unapred prijaviti i tražiti saglasnost za prekid puta , ulice. U suprotnom samovoljnim prekidom moraće da nadoknadi svu prouzrokovanu štetu pogotovo ako se blokira put ka radnjama i bolesnim licima.

Treba voditi računa i o tome da stvarna službenost prolaza ustanovljena kao put za  ili prilaz kolima, mora biti proširena prilikom izgradnje objekta zbog prilaska kamiona radi istovara građevinskog materijala, koji zahtevaju širi put, da ne bi došlo do štete na poslužnom dobru (gaženje sadnica, rasipanje peska i sl.). Ova službenost je privremena i traje dok traje izgradnja objekta, ali u našim uslovima kada se ne poštuju ugovoreni rokovi izgradnje, a zakonom nisu propisani, to može da potraje prilično dugo.

Jedna od važnih stavki jeste i provera da li je i gde planiran javni put prema urbanističkom planu, jer to može da dovede do eksproprijacije dela parcele radi izgradnje javnog puta, a s obzirom na propisanu obaveznu udaljenost građevinskog objekta od javnog puta, sve to može da utiče i na veličinu objekta koji vlasnik želi da izgradi.

 

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR