четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaSRBIJAPoverenica: Preporučićemo da se ne radi nedeljom

Poverenica: Preporučićemo da se ne radi nedeljom

Zakon o finansijskoj podršci porodicama treba dopuniti poreskim podsticajima za kompanije koje brinu o zaposlenima koji imaju porodicu.

Takođe i odredbom o obaveznom roditeljskom odsustvu za očeve, ocenila je na konferenciji u beogradskom hotelu Hajat poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je na drugom panelu konferencije „Poslovanje po meri porodica“ koji je organizovala Biznis info grupa najavila i da će prema ministarstvu trgovine ići preporuka da se ne radi nedeljom.

„Iz protesta ne kupujem nedeljom u tržnim centrima. Počeli smo analizu, i to će biti inicijativa ili preporuka jer to je ogroman broj ljudi koji radi nedeljom i ne može da bude sa svojom porodicom“, kazala je.

Janković je istakla da nije dobijala pritužbe na direktnu diskriminaciju trudnica i majki u vidu pitanja poslodavca „da li planirate da ostanete trudni“, već se zaposlene majke žale na niže zarade, lošije radno mesto i nemogućnost napredovanja po završetku porodiljskog odsustva.

Natalija Pešić, rukovodilac ljudskih resursa u Vip mobajlu kazala je da zaposleni jako cene mere podrške roditeljima poput fleksibilnog radnog vremena, vrtića za zaposlene i plaćenog skraćenog radnog vremena za mame nakon povratka na posao, i da zarada nije jedini motiv zaposlenih kad biraju firmu.

„Mi imamo kolege koji su otišli jer im se ukazala mogućnost veće zarade, ali su se vratili zbog podrške koju imaju kao roditelji kod nas“, kazala je.

Kako je istakla, važno je napraviti balans u podsticanim merama za sve zaposlene kako se roditelji koji rade od kuće ili skraćeno radno vreme ne bi osećali krivima što kolega koji nema porodicu, preuzima posao.

Vesna Bengin, suosnivač Biosense instituta istakla je da kompanije koje brinu o roditeljima postižu veću efektivnost, takva kompanija je mnogo atraktivnija za privlačenje novih zaposlenih i zadržavanje postojećih.

„Biosense se bori protiv odliva mozgova, ne samo visinom plate već i različitim podsticajnim merama za mlade roditelje kao što su fleksibilno radno vreme, pomoć kod kupivine stana itd“, navela je ona dodajući da takva poslovna kultura privlači i domaće naučnike iz inostranstva da se vrate u Srbiju jer im je važno da budu pored svoje familije.

Đenerali osiguranje u Srbiji svake dve godine radi anketu o zadovoljstvu zaposlenih na osnovu koje se osmisli set mera za sve zaposlene, navela je Nataša Marjanović, član izvršnog odbora ove osiguravajuće kuće koja je prva finansijska kompanija u Srbiji sa sertifikatom family friendly kompanije.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR