четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOPovećanje zarada za nemedicinske radnike u zdravstvu

Povećanje zarada za nemedicinske radnike u zdravstvu

Prijepolje – Za zaposlene u zdravstvu, uglavnom nemedicinskih radnika, nedavno su usvojene izmene i dopune Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata . Povećana je osnovica za obračun i isplatu plata za 10 odsto, ali su i izmenjeni koeficijenti – u rasponu od  1,2 odsto za fizičara specijalistu, do 8,34 odsto za zaposlene koji obavljaju ekonomske, upravne i administrativne poslove. Sindikati su izdejstvovali ove promene koje će direktno uticati na primanja zaposlenih, s fokusom na tehničke službe, administraciju, psihologe, socijalne radnike i IT inženjere u zdravstvu.

Ovo povećanje osnovica za obračun i isplatu plata, od 10 odsto, predstavlja znatan napredak za one zaposlene sa najnižim primanjima u zdravstvenom sektoru. Kroz izmene koeficijenata, zaposleni će dobiti kumulativno povećanje zarada, sa naglaskom na pravednoj raspodeli po različitim grupama. Ova promena stupila je na snagu 6. januara 2024. godine, a prva primanja po novom režimu biće isplaćena u februaru.

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, izjavio je da će ova povećanja imati značajan uticaj na plate zaposlenih. Na primer, socijalni radnici i psiholozi doživeće povećanje osnovne zarade sa 87.832 dinara na 99.199 dinara, dok će oni koji rade u tehničkom održavanju, u upravnim i administrativnim poslovima, primati 68.198 dinara umesto prethodnih 60.582 dinara, piše Politika.

Iako su sindikati izrazili zadovoljstvo postignutim, ističu da će nastaviti rad u radnoj grupi za dalje unapređenje položaja radnika u zdravstvu. Očekuju novo povećanje plata od maja ili juna, uz nadu da će biti usvojene i izmene koeficijenata za one delove zdravstvenog sektora koji trenutno nisu obuhvaćeni.

Izvor Politika

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR