недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKПољопривреда у успону а рад са пољопривредним произвођачима није ни мало лак

Пољопривреда у успону а рад са пољопривредним произвођачима није ни мало лак

Питали смо Небојшу Жунића чланa Општинског већа који је задужен за праћење и реализацију свих активнсти које се односе на  стању у пољопривреди .

-Рад са пољопривредним произвођачима није ни мало лак,  препрека на том путу има много, пољопривредници су целодневно ангажовани на својим газдинствима и „расути“ по целој општини, тако да није лако информисати их о свим могућностима које им нуде општина и држава. А и када се у томе успе неопходна им је свака подршка надлежне службе да би конкурисали за средства.

-За разлику од многих области које се финансирају буџетским новцем и у којима током године нису у комплет реализовани пројекти нити утрошена издвојена средства , пољопривреда је једна од успешнијих. Али ни овде нису сва планирана средства потпуно утрошена што не значи да у овој области није реализована већина „задатака“. Стратегија је била да се што више пријепољских сточара оспособи за државне субвенције за набавку уматичених грла. Уматичених грла оваца тренутно има преко 1500 пре три године је имало 250 што је било веома мало, али ми планирамо да наставимо и достигнемо још много веће бројке.

– Ове године општина је за пољопривреду издвојила 27 милиона динара, а импресивни су подаци о броју пољопривредника који су добили средства по основу субвенција за узгајање расних грла крава и оваца, уматичавање истих, вештачку оплодњу, набавку механизације .Током године, општина је издвојила укупно 11 милиона динара за субвенционисање сточара у набавци расних грла крупне стоке тако да је укупно набављено 60 јуница и 106 јагњади.Сви сточари који су се одазвали овом јавном позиву добили субвенције тако да им је из буџета враћено 80 одсто средстава која су уложили у поправљање расног састава стоке. То Пријепоље сврстава у ред општина које су највише уложиле у овај вид помоћи пољопривредницима не само у окружењу већ и шире.

– Пољопривредницима који су набавили машине, механизацију и пољопривредну опрему помогли смо субвенцијом у укупном износу од 2 милиона динара. Поднета су 62 захтева и сви су позитивно решени. Укупно је 18 сточара набавило опрему за мужу, 13 пчелара је искористило прилику да обезбеди опрему за свој рад, 18 воћара и повртара купило је опрему за заштиту биља , а њих 13 системе за наводњавање. У овом делу смо субвенционисали 65 одсто њихових улагања.

–  Наша стратегија је управо била да се што више сточара оспособи за државне субвенције и то директном набавком уматичених јагњади и уматичавањем преко Рб броја, што значи да је то потомство уматичених оваца које је „сазрело“ за нову субвенцију. Плодови наше стратегије су коначно видљиви и на то смо поносни јер ће сто уматичених оваца временом, као у песми, дати триста јагањаца, који стижу на субвенцију. Мислим да су произвођачи коначно схватили ту благодет јер је све више оних који се озбиљно баве сточарством.

– Општинска Служба за пољопривреду  ослушкује потребе и активно се укључује у живот свих оних произвођача који желе да живе од свог рада и плодова које убирају на свом пољопривредном газдинству говори и следећи податак. Наиме, од наредне године произвођаче „чека“ још један вид помоћи. Током реализације пројекта Поралист сазнали смо да није мало оних, углавном жена, који на свом газдинству желе да да се баве и активностима које се односе на прераду воћа и поврћа. Зато ћемо у оквиру субвенција за набавку механизације отворити нову ставку , а то је набавка машина и опреме за прераду воћа и поврћа, лековитог, ароматичног и зачинског биља. Желимо да подстакнемо власнике газдинстава да на свом имању праве сокове, џемове, ајваре, плантажно гаје лековито, зачинско и остало биље. У разговорима са њима сазнали смо да су им потребни апарати за стерилизацију, дупликатори, калибратори за сортирање воћа и поврћа, сушаре, вакумирке за рецимо паковање киселог купуса и слично. Реч је о скупој опреми коју је тешко набавити без неке врсте субвенције. Зато желимо да им помогнемо и подстакнемо их на овај вид делатности, да коначно и жене које се цео живот баве тим пословима могу нешто да приходују производећи здраву храну. Услови за субвенције биће исти као и за набавку механизације и ту нећемо правити разлике између њих и осталих произвођача.

– Око 2,5 милиона динара издвојили смо и реализовали ове године на име регреса за вештачко осемењавање које је искористило око 500 до 600 сточара, а издвојили смо и 1,5 милиона динара за награде сточарима за набоља грла крупне стоке, организовање сајма пољопривреде, ућешће на сајмовима ван Пријепоља где они могу да виде како се ради у држави, где размењују искуства и стичу нова сазнања.

– Изложбе стоке и сајмови пољопривреде су за нас веома драгоцени, осим што нам служе да остваримо увид у стварно стање на терену то је изврсна прилика да у непосредном контакту произвођаче упознамо са мерама које локалне власти и министарство предузимају на унапређењу пољопривреде. Тако се стиче и међусобно поверење. У том смислу треба упутити све похвале на рад запослених у Служби за пољопривреду, Ифету Хамзићу и Снежи Дивац, који годишње са пољопривредницима размене на хиљаде консултација, упутстава и савета. Потрудићемо се да за пољопривреду буде више средстава у идућој години како бисмо могли да „повучемо“ још више новца из ресорног министарства за добробит домаћих пољопривредника“, закључио је  Небојша Жунић, члан општинског већа.

Пријепоље ИНФО

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR