петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOPočelo zimsko računanje vremena - šta bi sa inicijativom da prestane pomeranje...

Počelo zimsko računanje vremena – šta bi sa inicijativom da prestane pomeranje kazaljki?

Letnje računanje vremena završeno je protekle noći u tri sata, kada je kazaljke trebalo pomeriti jedan sat unazad.

Počelo zimsko računanje vremena - šta bi sa inicijativom da prestane pomeranje kazaljki?

Foto: Pixabay

Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2022. godini se završava u nedelju, 30. oktobra 2022. godine u tri časa, tako što se, pomeranjem za jedan čas unazad, vreme u tri računa kao dva„, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Građani EU su 2018. glasali za ukidanje smene letnjeg i zimskog vremena, odnosno pomeranja sata, ali se od tada ništa nije dogodilo.

Evropska komisija je 2018. godine predložila da se ukine letnje i zimsko računanje vremena, podseća Dojče vele. U daleko najuspešnijoj onlajn anketi EK, više od 80 odsto od 4,6 miliona učesnika ankete bilo je – za.

Uglavnom su to bili Nemci, plus nekoliko glasova iz Austrije i Luksemburga.

I Evropski parlament je većinom podržao predlog.

Ono što još nedostaje jeste odobrenje 27 članica EU, ali, svih ovih godina, one jednostavno nisu uradile ništa.

Poslednja rasprava održana je 2019„, kaže portparol EK Adalbert Janz.

Prema njegovim rečima, lopta je i dalje kod država članica i tu će ostati u dogledno vreme jer očigledno da niko u evropskim prestonicama ne želi da se bavi neprijatnom temom.

U Berlinu nezvanično kažu da EU trenutno ima drugih briga, s obzirom na pandemiju korone, rat u Ukrajini i energetsku krizu.

Stvar je komplikovanija nego što se očekivalo jer svaka zemlja EU mora sama da odluči da li njeni građani treba da žive stalno po letnjem ili po zimskom računanju vremena i tu počinju problemi.

Dojče vele kao neka od pitanja postavlja da li će nastaviti da postoji velika vremenska zona sa 16 zemalja, ili će malogranični putnici na granici morati da menjaju sat dva puta dnevno, šta je s vozom i aerodromima, kao i da li će zimi u Španiji uskoro biti svetlo u 10 sati, dok će u Poljskoj biti mrak u 14:30.

Zemlje članice vraćaju loptu opet Evropskoj komisiji zato što, prema češkom Predsedavanju Savetu EU – EK nije obezbedila sveobuhvatnu procenu posledica okončanja pomeranja sata – što vlasti u Briselu vide sasvim drugačije.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR