среда, јун 19, 2024
NaslovnaINFOPo rečima meteorologa Todorovića u četvrtak, 23. novembra, pašće nam prvi sneg

Po rečima meteorologa Todorovića u četvrtak, 23. novembra, pašće nam prvi sneg

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да је пред нама хладнији период, као и да је захлађење које је најављено у наредним данима први корак ка зими која нам долази. Открива и где можемо да очекујемо први снег.

Недељко Тодоровић истиче да је најављено захлађење први корак ка зими која нам неминовно стиже. Додаје и да бисмо могли да видимо први снег, пре свега у брдско-планинским пределима.

„На подручју Војводине, Београда, Доњег Подриња, Поморавља, већег дела Шумадије врло је мала вероватноћа да буде снега. Али зато би могло бити снега у брдско-планинским пределима, пре свега падао би на висинама изнад 500 метара. Ту би се формирао снежни покривач. На висинама од 500 до 1.000 метара можда би га било неколико центиметара, а на висинама изнад 1.000 метара било би га негде између 15 и 20 центиметара”, објаснио је Тодоровић.

Поручује и да постоји могућност да се забеле и нека места у нижим брдско-планинским пределима као што су: Ужице, Куршумлија, Пријепоље, Врање и Димитровград.

Додаје и да ће сутра ујутру и даље бити падавина, негде кише, а понегде и снега. „Зима је пред нама, тј. први корак, вежба за предстојећу зиму“, наглашава Тодоровић.

Ипак, додаје, најзначајнија промена времена долази нам у виду ветра.

„Са падом температуре данас, средином дана, већ на северозападу, у Војводини, по подне практично у свим крајевима почиње прилив хладног ваздуха и појачање северозападног ветра, који ће у току ноћи јачати, тако да ће већ данас по подне и у току вечери бити умерен и јак ветар, а сутра ујутро и пре подне биће веома јаког ветра, посебно у Војводини, на подручју Београда и у источној Србији, где би максималне брзине ветра биле негде између 60 и 80 километара на час”, наводи Тодоровић.

У суботу по подне и у недељу ветар ће почети да слаби, али субота ће бити хладна и ветровита, додаје метеоролог.

Говорећи о прогнозама за наредни период, Тодоровић каже да што се новембра тиче у понедељак и уторак следи благи пораст температуре, а снег ће се отопити на висинама до 1.000 метара и остаће само на висинама изнад 1.000 метара.

„Од 22. или 23. новембра следи опет ново захлађење, наоблачење, киша, па и снег. То је следећа прилика да у нижим пределима буде првог снега или другог, зависи који део Србије посматрамо. Тако да практично до краја новембра не можемо да очекујемо неку топлију варијанту времена, него само хладније и хладније. И тако би се наставило и током децембра”, објашњава Тодоровић.

Да ли ће бити касније током зиме, односно у јануару и фебруару, бити озбиљније хладноће, јаких мразева или дужег задржавања снега, каже да у овом тренутку то тешко може да се предвиди.

Напомиње да има смисла да после овако топлог лета очекујемо хладну зиму.

„Али питање је колико ће то бити хладно. После неког дужег периода топлог, нормално следи један период и хладнијег времена, или као што је у октобру био мањак падавина, пало је свега можда 30-40 одсто од месечног просека и зато ћемо сада у новембру да имамо чак и двоструко већу количину. У том смислу важи и поређење са температуром, али нажалост немогуће баш тачно у детаље прогнозирати у ком месецу. Вероватно ће то бити у јануару и фебруару, мања је вероватноћа у децембру”, закључио је Тодоровић.

Дневник /РТС

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR