недеља, јул 21, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEOtvorena glasačka mesta

Otvorena glasačka mesta

U Peijepolju i  Srbiji se danas održavaju redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a Republička izborna komisija utvrdila je konačan broj od 6. 584. 376 birača.

Oni će se danas, do zatvaranja biračkih mesta u 20 sati, opredeljivati između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

U Prijepolju, na 66 biračkih mesta moći će da glasa 33.137 glasača. Za 41 odbornički mandat u Skupštini opštine bori se 11 izbornih lista.

Na parlamentarne izbore u Srbiji do 09.00 sati izašlo je 5,2 odsto upisanih birača, nisu zabeležene veće nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa.

Ivo Čolović iz CeSID-a je, na pres konferenciji, rekao da je u odnosu na prethodni izborni ciklus 2016. godine do 9 časova glasao isti procenat birača, ali je to nešto niže u odnosu na predsedničke izbore 2017, kada je glasalo u prva dva sata po otvaranju birališta glasalo 5,8 odsto građana.

Preporuka je i da se na biračkom mestu održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i drugih fizičkih kontakata . Republička izborna komisija izdala je preporuke o ponašanju građana na biračkim mestima tokom izbornog dana, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kada je reč o merama zaštite koje će se sprovoditi, biće primenjene opšte mere kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica, kako članova biračkog odbora tako i građana koji budu došli na glasanje.

– Na biračko mesto može da uđe samo onoliko birača koliko ima mesta na kojima se nalaze paravani za glasanje. Kada uđete, prilikom utvrđivanja identiteta, potrebno je da na kratko svučete masku s lica, vodeći računa da ne dodirujete lice. Pošto utvrde identitet, članovi komisije će vam dati glasački listić, a po obavljenom glasanju, poželjno je dezinfikovati ruke. Nakon toga, napustite biračko mesto, bez zadržavanja – navodi se u preporuci Republičke izborne komisije.

Osim ovih, preporuka je i da se na biračkom mestu održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i drugih fizičkih kontakata.

Kada je reč o članovima biračkih odbora, oni će nositi zaštitnu opremu uz poštovanje svih mera. Prostorije u kojima se glasa biće provetravane.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR