недеља, јул 21, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKI u malinjak sa maskama i rukavicama

I u malinjak sa maskama i rukavicama

Ovogodišnja sezona berbe maline u zapadnoj Srbiji polako se zahuktava, ali veliki broj proizvođača tvrdi da je kiša pomerila start.

Zbog koronavirusa mnogi sezonski radnici, koji u ariljsko i ivanjičko malinogorje dolaze iz drugih delova Srbije radiće u drugačijim uslovima, a zbog mera bezbednosti dodatno će porasti troškovi proizvodnje.

Požežanin Veliša Radosavljević uzgaja maline na površini od deset ari. Porodično odrade sve poslove, pa zato nema potrebu za sezonskim radnicima. Svake godine beleži kada startuje sa berbom malina.

“Sedam dana radnije nego prošle godine. Zavisi sve od mesta. Nejednako zri što se tiče u ovom okrugu. Ima ljudi koji već deset dana beru”, kaže Veliša.

Nepovoljni klimatski uslovi i kišna sezona utiču da se mnogi malinjaci suše i ove sezone biće bez roda.

Proizvođači koji su se pridržavali agrotehničkih mera ili su imali povoljnije uslove za uzgoj maline na velikim površinama ovih dana očekuju dolazak berača.

Vlade Stanković iz Mirosaljaca kaže da su berači iz cele Srbije i da ih je sedamdeset odsto iz prošle i pretprošle godine pa su mu dobro poznati.

“Svi ti berači nisu imali neke zdravstvene probleme u ovih tri, četiri meseca, dok je trajao koronavirus”, dodaje Vlade.

Bez obzira na to što će proveravati zdravstveno stanje berača, poslodavci kažu da će morati da sprovode i sve mere bezbednosti.

To će dodatno otežati situaciju u sezoni u kojoj se prema prvim nagoveštajima očekuje veliki pad u proizvodnji uz dodatne troškove za maske, rukavice i drugi vid zaštite.

Božo Joković, direktor Prve složene Zemljoradničke zadruge “Naši voćari” iz Milićeva Sela naglašava da će u spavaonicama sprovesti socijalnu distancu. Smanjiće broj radnika koji će spavati u istoj prostoriji i kod služenja hrane vodiće računa o propisanim merama.

Proizvođači se nadaju da neće biti neželjenih efekata i kada je otkupna cena u pitanju. Iako će biti viša u odnosu na prethodnu godinu, ova je godina puna neizvesnosti, posebno zbog koronavirusa.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR