недеља, мај 26, 2024
NaslovnaPRIBOJOtvaranje rehabilitacionog centra u Pribojskoj Banji na Vidovdan

Otvaranje rehabilitacionog centra u Pribojskoj Banji na Vidovdan

Posle više od šest godina pauze medicinski radnici trebalo bi da se vrate u zgradu Rehabilitacionog centra u Pribojskoj Banji i nastave rad.

Svečano otvaranje, nakon rekonstrukcije objekta najavljeno je za Vidovdan, 28. juna.

Planirano je da u rekonstruisanoj zgradi, Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opšte bolnice Priboj, koje čine tri lekara, 15 fizioterapeuta, šest medicinskih sestara, bude useljeno na prvi sprat.

Na drugom spratu biće opremljeni apartmani, kapaciteta 25 ležajeva koje će u komercijalne svrhe izdavati Mileševska eparhija.

U podrumu zgrade gradi se i kotlarnica koja će dogrevanjem banjske vode grejati ceo objekat. Radovi su upravo i usporeni zbog nemogućnosti pribojske firme za projektovanje grejanja, koja je dobila posao, da izvede tako složen projekat.

Radove je protekle nedelje posetila zajednička delegacije Opštine Priboj i Mileševske eparhije u čijem sastavu su bili: Atanasije Rakita, episkop mileševski, direktor pribojske bolnice dr Dragan Pjevčević i Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

„Došao sam da vidim kako napreduju radovi, radostan sam povodom ovoga što se događa u Pribojskoj Banji. Vidim da nas je Bog blagoslovio dobrom namerom, dobrom voljom, željom i slaganjem energije oko ovog projekta, značajnog za ovaj deo Raške oblasti, Srbije a i za celo čovečanstvo“, rekao je Atanasije Rakita, episkop mileševski.

Ovi radovi se izvode na osnovu ugovora koji je pre tri godine potpisan između Mileševske eparhije, Manastira Svetog Nikole u Pribojskoj Banji, Opštine Priboj i Zdravstvenog centra Užice.

Ugovorom je predviđeno da Eparhija izda u zakup, na 10 godina bez nadoknade, prvi sprat RH centra u Pribojskoj Banji Zdravstvenom centru Užice. Opština Priboj se obavezala da sredstvima iz budžeta, predviđenim za zdravstvo, opremi prvi sprat RH centra, u skladu sa potrebama Zdravstvenog centra

Zdravstvena zaštita je u ovom objektu prestala da se pruža početkom 2013. kada je RH centar u Pribojskoj Banji prestao da radi posle odluke Mileševske eparhije da počne renoviranje zgrade koja im je dodeljena sudskim putem u procesu vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama.

Tada je episkop mileševski bio vladika Filaret, koji je imao silne planove sa Pribojskom Banjom i najavljivao brojne investicije. Sve je ostalo u planovima i najavama.

Posle toga deo zemljišta na kome su topli izvori Opština Priboj izdala je na korišćenje, na 99 godina, privatnoj firmi na čijem je čelu Goran Despić iz Priboja.

On je uložio novac u rekonstrukciju bazena, ali su dalja ulaganja zaustavljena posle spora sa Mileševskom eparhijom oko korišćenja banjske vode. Kompromis će verovatno biti postignut u ustupanju jednog dela banjske vode na korišćenje u samoj zgradi rekonstruisanog RH centra.

Izvor: Danas S. Bjelić

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR